Smrt Hasana Nasralaha – Nova faza za Hezbolah

U subotu, 28. septembra 2024, objavljeno je da je Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na centralni štab grupe u Bejrutu.

Ovo je objavio “Politekspert” pozivajući se na INSIDER-A…

U subotu, 28. septembra 2024, objavljeno je da je Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, ubijen u izraelskom vazdušnom napadu na centralni štab grupe u Bejrutu.

Ovaj događaj je označio tragičan kraj Nasralahovog 32-godišnjeg vođstva, koje je ostavilo trajan trag, kako u Libanu, tako i šire. Pod njegovim vođstvom, Hezbolah je značajno ojačao svoju vojnu moć, postavši jedan od najbolje naoružanih i najuticajnijih nedržavnih aktera na Bliskom istoku.

Nasralah je bio poznat kao harizmatičan i strateški pronicljiv vođa. Tokom godina na vlasti, uspeo je ne samo da izgradi moćnu vojnu strukturu, već i da ojača političku poziciju Hezbolaha, posebno nakon značajne pobede nad Izraelom 2006. godine, kada je uspeo da povuče izraelske trupe iz Libana.

Kao rezultat njegovih napora, Hezbolah je značajno proširio svoje vojne resurse, dobijajući podršku od Irana, što je postalo osnova njegove snage.

Međutim, Nasralahova karijera nije prošla, bez kontroverzi. Njegovo učešće u sirijskom sukobu, gde je podržavao režim Bašara el Asada, dovelo je do gubitka popularnosti među sunitskim muslimanima, što je možda oslabilo uticaj grupe u nekim arapskim zemljama. Ali poslednjih godina, njegovo vojno angažovanje protiv Izraela ponovo je privuklo pažnju i podršku njegovom rukovodstvu, usred obnovljenih tenzija u Gazi.

Nasralah je iza sebe ostavio složeno nasleđe, kombinujući elemente ideološkog fanatizma sa pragmatizmom u politici i vojnoj akciji.

Njegova smrt je svakako ozbiljan udarac za Hezbolah ali grupa je rekla da se njena borba nastavlja i da namerava da nastavi svoje akcije podrške Palestini i odbrani Libana.

Borba.Info

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …