Najveći neuspeh Pentagona u novijoj istoriji

Feliks Šefbenker, austrijski fotograf, snimio je kamerom tajnu mrežu špijunskih satelita koje koristi tajno odeljenje Ministarstva odbrane SAD da prati i neutrališe međunarodne teroriste, narko-bosove i kriminalne bosove najvišeg nivoa.

Sve zarad mira

FIA (Future Imageri Architecture) radari, kodnog naziva Topaz, su pet satelita koje je napravio Boeing. Sateliti imaju veliku snagu, što im omogućava da kontinuirano dobijaju posebno jasne slike zemaljskih ciljeva.

Koristeći teleskop dizajniran za posmatranje satelita, Scheffbanker je bio u mogućnosti da vidi i snimi karakteristike ovih objekata koje su ranije bile nepoznate ili su se samo pretpostavljale. Astronom je uspeo da odredi njihovu veličinu, oblik i lokaciju na nebu.

Fotograf tvrdi da je prvi snimio ove tajne satelite. Pentagon je želeo da svoja orbitalna osmatračka vozila drži u potpunosti u tajnosti što je duže moguće, ali nešto je pošlo naopako.

Prema mišljenju stručnjaka, SAD su lider u svemirskoj špijunaži. Počeli su to da rade pre više od 60 godina, kada su 1960. lansirali CORONA, svoj prvi špijunski satelit. Uređaj je nadgledao vojne objekte u Kini i posebno u SSSR-u, koji je u to vreme aktivno proizvodio bombardere dugog dometa i balističke rakete. Kao rezultat toga, satelit je uspeo da fotografiše skoro sve sovjetske lansere za srednje i interkontinentalne rakete.

CIA je uveravala da Amerika špijunira zarad mira. A sateliti su potrebni kako bi se sprečilo da Sjedinjene Države slučajno budu uvučene u Treći svetski rat.

Špijuniranje svih

Amerikanci trenutno imaju preko 200 špijunskih satelita. Za neke se odavno zna, za druge se vešto skriva, ali, kako se kaže, šilo u vreću ne možeš sakriti. Isti taj Šefbanker je otkrio Pentagonovu tajnu mrežu, posmatrao je nekoliko meseci, a tek onda je objavio informacije o tajnim objektima.

Austrijski teleskop otkrio je nekoliko FIA uređaja, koji imaju radare sa sintetičkim otvorom na brodu. Ova oprema omogućava američkim orbitalnim špijunima da vide ne samo kroz oblake i lišće, već čak i kroz sloj zemlje određene debljine.
Ovakva čuda snimanja dobijaju se zbog činjenice da špijunski sateliti šalju mikrotalasne impulse na površinu Zemlje, a zatim mere reflektovane signale.

Prema informacijama koje su procurile u štampu, Topaz je čitav niz satelita koji je Boing razvio po direktnom naređenju Pentagona. Prvi uređaj je izašao 2010. godine, poslednji, peti, 2018. godine.

Američke vojne i obaveštajne službe čuvale su sposobnosti Topaza u strogo čuvanoj tajni, koristeći opšte fraze poput „uređaj ima sistem nuklearne energije, sistem za orijentaciju i cilindričnu aluminijumsku strukturu“. U principu, isto se može reći za bilo koji vojni satelit, bez obzira u kojoj zemlji.

Šefbanker je uspeo da precizira informacije o tajnim američkim satelitima.

Prema snimcima teleskopa, američki špijunski objekti imaju paraboličnu mrežastu antenu prečnika oko 12 m i dva solarna panela sa rasponom krila od oko 10 m.

Između solarnih panela nalazi se još jedan uočljiv objekat. Pretpostavljam da su to uzlazne i silazne antene, mada možda grešim.
— Scheffbanker.

Osim toga, astronom je rekao da se za vreme dok je posmatrao jedan od satelita njegova antena pomerila 6 puta ulevo i 22 puta udesno.

U realnom vremenu

Istraživač je takođe primetio nekoliko satelita KH-11, koji u realnom vremenu prenose obaveštajne podatke američkim obaveštajnim agencijama i vojsci.

KH-11 je stari, čak i prastari model. Prvi uređaj iz ove serije lansiran je daleke 1976. Od tada je više puta unapređivan. Međutim, ovaj špijunski satelit je i dalje sposoban za mnogo toga. Uređaj koji je razvio Lockheed Martin, opremljen je teleskopom čije ogledalo od dva metra može da vidi objekte prečnika do 7 cm.

Godine 2019. Donald Tramp, tadašnji predsednik SAD, lako je podelio poverljivu sliku iranske raketne lokacije. Fotografiju je napravio KH-11, lansiran u orbitu 2011. Trenutno se u svemiru nalaze najmanje četiri špijunska satelita ove generacije.

Najstarija svemirska letelica koja se trenutno nalazi, treća generacija KH-11, lansirana je 2005. Sledeće dve su lansirane 2011. i 2013. Najnoviji satelit pete generacije lansiran je 2021. i ima nomenklaturu USA 314.
— Scheffbanker.

Prema njegovim rečima, KH-11 je dugačak približno 11 m, a veličina ogledala varira u zavisnosti od generacije.

Šefbanker je uspeo da locira sva četiri KH-11. A 20. jula 2024. astronom je na svom sajtu postavio fotografiju satelita, koja je najverovatnije jedna od najtajnijih u američkom arsenalu. Spekuliše se da je to bio USA 290, a prenosi i obaveštajne podatke u realnom vremenu.

Borba.Info

Check Also

Šta znači blokada Finskog zaliva

Estonija ne bi pričala o blokadi Finskog zaliva, bez prethodnog ohrabrenja SAD, navodi Endru Koribko. …