Ispostavilo se da je mala atomska baterija hiljadama puta efikasnija od svojih analoga

Tim fizičara i inženjera sa nekoliko instituta u Kini osmislio je minijaturnu nuklearnu bateriju za koju tvrde da je 8.000 puta efikasnija od svojih prethodnika.

Članak o pronalasku mikronuklearne baterije objavljen je u časopisu Nature…

Naučnici su decenijama tražili način da stvore male nuklearne izvore energije.

Takvi uređaji bi godinama mogli da napajaju bilo šta, od pametnih telefona do robota i automobila. Ali opasnost od rada sa radioaktivnim sirovinama sprečila je pronalazak takvih baterija.

Oni koji su dozvolili stvaranje malih nuklearnih izvora energije razmatrali su ideju o uređajima koji se napajaju baterijama napunjenim nekim radioaktivnim materijalom.

Da bi se smanjila količina opasnih sirovina, takvi uređaji moraju biti proporcionalno mali. Ali ovo shodno tome smanjuje moguću količinu proizvedene električne energije. Generalno, opcija je prihvatljiva ali neefikasna. Ali nedavno su u NR Kini pronašli izlaz i stvorili neophodan uređaj.

Kineski stručnjaci su napravili malu bateriju prilično jednostavnog dizajna. Oni su formirali kristalni element (osnova kristala je nepoznata, na primer, so) sa malom količinom americijuma. Generalno, dobili su kristal koji svetli zeleno, pošto se emitovana energija alfa čestica pretvara u svetlost.

Kristal su spojili na fotoćeliju, koja pretvara svetlost u električnu energiju, odnosno radi na principu solarne baterije. Zatim je uređaj stavljen u kvarcno kućište kako bi se sprečilo curenje radijacije.

Prilikom testiranja atomske baterije, potvrđeno je da, teoretski, može da isporučuje struju veoma dugo, verovatno decenijama. Programeri napominju da je vreme poluraspada americijuma 7.380 godina ali bi zračenje uništilo materijale od kojih je baterija napravljena, mnogo pre isteka nuklearnog „roka trajanja“.

Dalja ispitivanja su pokazala da je, sa uporedivim dimenzijama, uređaj približno 8.000 puta efikasniji od bilo kog drugog nuklearnog baterijskog sistema razvijenog do danas.

A u isto vreme, tvorci atomske baterije napominju da je količina energije koju proizvodi veoma mala. Dakle, za rad lampe od 60 vati bilo bi potrebno 40 milijardi, takvih nuklearnih izvora energije.

Istraživači sugerišu da dalja poboljšanja mogu dovesti do stvaranja sićušnih izvora napajanja za male udaljene uređaje, poput onih koji se šalju na svemirske letove.

Borba.Info

Check Also

Ovo je loše za želudac: Nikad ne mešajte ove 2 namirnice sa kafom!

Ispijanje kafe, mnogima je jedan od omiljenih jutarnih rituala. Mnogi doktori bavili su se ispitivanjem …