Zapad na ivici ‘samoubilačkog poduhvata’

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je Zapad da ne pokušava da nanese Rusiji „strateški poraz“, nazvavši to „samoubilačkim“.

Obraćajući se Generalnoj skupštini UN u subotu, Lavrov je pozvao zapadne pristalice Ukrajine da zaustave i razmisle o potencijalnom ishodu ako Rusija bude primorana da upotrebi svoje nuklearno sredstvo odvraćanja…

Prema podacima Federacije američkih naučnika, Moskva kontroliše najveći nuklearni arsenal na svetu, sa oko 5.500 bojevih glava.

Ukrajina nije nuklearna sila ali njen glavni zapadni sponzor, SAD, zauzima drugo mesto sa otprilike 5.000 potvrđenih bojevih glava.

„Anglosaksonski stratezi ne kriju svoje planove. Njihov deklarisani cilj je da nanesu strateški poraz Rusiji… Za sada računaju da će pobediti Rusiju od strane nelegitimnog neonacističkog režima u Kijevu ali pripremaju i Evropu da se baci u ovaj samoubilački poduhvat“, rekao je Lavrov.

Neću ni da govorim o besmislenosti i opasnostima same ideje pokušaja borbe do pobede sa nuklearnom silom, što Rusija jeste.

Njegovo upozorenje usledilo je posle sličnih izjava Moskve u proteklih nekoliko dana usred promena u nuklearnoj doktrini. Ranije ove nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin rekao je Savetu bezbednosti nacije da plan treba da se izmeni, kako bi uključio konkretnu klauzulu koja dozvoljava Rusiji da primeni svoje nuklearno sredstvo odvraćanja.

Na primer, Putin je rekao da bi zeleno svetlo Zapada za Kijev da izvrši duboke udare na rusko tlo ili napad na ključnu saveznicu Belorusiju o kome se mnogo raspravljalo, sada pokrenuti nuklearni odgovor, pošto će udare podržati nuklearne sile u NATO-u.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kasnije je objasnio da Putinov predlog da se ažurira nuklearna doktrina služi kao upozorenje zapadnim zemljama o njihovoj podršci pojačanoj ukrajinskoj agresiji.

U međuvremenu, Lavrov je rekao da zapadni potezi postaju sve ratoborniji.

„Neviđen nivo arogancije i agresivnosti zapadne politike prema Rusiji ne samo da negira ideju ’globalne saradnje‘ koju promovišu [UN] već sve više ugrožava funkcionisanje čitavog sistema globalne uprave… Ako Zapad ne prestane, svi će morati da se nose sa teškim posledicama“, upozorio je ministar.

Lavrov je kritikovao zapadne pristalice Ukrajine, što slepo podržavaju kijevsku „formulu mira“ i ignorišu alternativne predloge usmerene na pronalaženje diplomatskog rešenja konflikta.

Plan poziva Moskvu da povuče svoje trupe sa svih teritorija na koje polaže pravo Kijev, što je Rusija više puta odbacivala kao odvojena od stvarnosti.

Prema rečima Lavrova, podržavajući formulu, Zapad „brani ovaj osuđeni ultimatum”.

Borba.Info

Check Also

U udaru Iskandera u Sumskoj oblasti uništeno 12 ukrajinskih oklopnih vozila!

Ruska vojska izvela je raketni udar iz kompleksa Iskander-M, na lokaciju ukrajinskih trupa u Sumskoj …