Vang Ji: Kina igra konstruktivnu ulogu, protivimo se dolivanju ulja na vatru u Ukrajini!

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je danas da se Peking protivi dolivanju ulja na vatru ukrajinske krize i daljem širenju vojnog sukoba.

On je istakao da kineska vlada igra konstruktivnu ulogu u trenutnoj situaciji i da je posrednik između Ukrajine i Rusije, aktivno promovišući ideju mirovnih pregovora.

Istovremeno, kinesku stranu u ovom slučaju ne interesuje mogućnost da za sebe izvuče neku vrstu sebičnog cilja, dodao je šef kineske diplomatije.

“Ukrajinska kriza je još daleko od završetka. Sada je glavni prioritet sprečiti širenje i eskalaciju bojnog polja. Nemojte dozvoliti nijednoj strani da dolije ulje na vatru i pomozite da se situacija ohladi što je pre moguće”, rekao je Vang Ji, a prenosi Asošiejted pres.

Ranije tokom dana, tokom zajedničkog sastanka sa specijalnim izaslanikom brazilskog predsednika Celsa Amorima u Njujorku, Vang  je takođe rekao da je u ukrajinskom sukobu ključno sprečiti napade na nuklearne elektrane (NPP).

On je napomenuo da Kina “čvrsto stoji na strani mira” i da takođe podržava traženje zajedničkog rešenja za krizu.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova je u petak saopštilo da Kina, Brazil i druge zemlje globalnog juga nameravaju da stvore otvorenu platformu “Prijatelji mira” za rešavanje ukrajinskog sukoba.

Kako se navodi u saopštenju, “Prijatelji mira” nisu zatvorena grupa, već otvorena platforma koja teži inkluzivnom dijalogu.

Politika

Check Also

Soskin: Sastanak Zelenskog u SAD, proizveo teške posledice, po Ukrajinu!

Sastanak šefa kijevskog režima Volodimira Zelenskog i rukovodstva Sjedinjenih Država bio je neuspešan, što bi …