F-22 “reptor” oborio NLO! – VIDEO

CTVNews.ca je dobio sliku neidentifikovanog objekta oborenog, iznad kanadske teritorije Jukon u februaru 2023. godine.

Objavljena kanadskim zahtevom za slobodu informacija, zrnasta slika izgleda kao fotokopija ispisa e-pošte.

Umnogome redigovani dokumenti pokazuju, kako je slika odobrena za javnu distribuciju u roku od nekoliko dana, nakon incidenta sa naslovnim stranama ali je potom zadržana, nakon što je zvaničnik za odnose s javnošću izrazio zabrinutost da bi objavljivanje „moglo stvoriti više pitanja/konfuzije“.

CTVNevs.ca je zatražio kopiju veće rezolucije.

Šta je Norad oborio?

Američki borbeni avion F-22 oborio je objekat 11. februara 2023, ubrzo nakon što je ušao u vazdušni prostor Kanade na teritoriji Jukona, koja se graniči sa Aljaskom.

Bio je to jedan od tri neidentifikovana vazdušna objekta (otvara se u novoj kartici) koja su eksplodirala s neba tog meseca nakon obaranja očiglednog kineskog balona za nadzor 4. februara 2023. (otvara se u novoj kartici).

Oborena iznad Aljaske, Jukona i jezera Huron između 10. i 12. februara 2023. godine, ova tri objekta su navodno bila mnogo manja od visokog kineskog balona.

U to vreme, zvaničnici su opisali objekat Jukon (otvara se u novoj kartici) kao „sumnjivi balon“ koji je bio „cilindričnog“ oblika. U dopisu Pentagona (otvara se u novoj kartici) navodi se da se čini da je to „mali, metalni balon sa privezanim teretom, ispod njega“.

Objavljen kao deo paketa zahteva za slobodu informacija, mejl kanadskog brigadnog generala ponudio je ono što su oni opisali kao „najbolji opis koji imamo“ za objekat Jukon.

„Vizuelno – cilindrični objekat“, napisali su u mejlu od 11. februara 2023. “Gornja četvrtina je metalna, ostatak bela. Žica od 20 stopa visi ispod sa nekakvim paketom okačenim na nju.”

Čini se da je slika snimljena iz aviona ispod nje, iako to nije potvrđeno.

Zašto slika nikada nije objavljena?

Slika objekta Jukon je interno distribuirana 14. februara 2023. Sledećeg jutra je proglašena neklasifikovanom i odobrena za javno objavljivanje.

U delimično redigovanoj e-poruci pominju se dodatni snimci. Bivši glavni vojnik Kanade i prethodni načelnik štaba odbrane general Vejn Ejr (otvara se u novoj kartici) čak je predložio korišćenje slike sa koje je skinuta oznaka poverljivosti u nadolazećoj objavi na društvenim mrežama.

„U prilogu je slika odobrena za objavljivanje“, kaže se u e-poruci kanadskim vojnim vođama od 15. februara 2023.

“Tražimo da dobijemo bolji da vam pošaljemo.”

Ali uprkos naletu mejlova, kako bi se slika očistila za javno objavljivanje, vršilac dužnosti pomoćnika zamenika ministra za javne poslove Ministarstva nacionalne odbrane ubrzo je polio tu ideju hladnom vodom.

„Ukoliko bi slika bila objavljena, to bi bilo preko naloga na društvenim mrežama [Kanadskih oružanih snaga]“, napisao je zvaničnik za odnose sa javnošću 15. februara 2023.

„S obzirom na trenutno javno okruženje i izjave u vezi sa objektom koji je benigan, objavljivanje slika može stvoriti više pitanja/zbunjivanja, bez obzira na tekst koji će pratiti post.”

Kasnije tog popodneva, službenik za odnose sa javnošću generala Ejra je dodao da će slika biti zadržana, „do angažovanja SAD“.

Fotografija nikada nije objavljena.

U ponedeljak ujutro, kanadsko ministarstvo nacionalne odbrane saopštilo je da neće moći odmah da odgovori na zahtev za komentar. Naglašavajući da je deklasifikovana i da je već odobrena za javno objavljivanje, CTVNews.ca je zatražio originalnu datoteku slike.

„U veoma velikoj organizaciji kao što je vojska, različiti elementi, pa čak i različiti ljudi mogu imati različite stavove o tome koje informacije mogu da se objave“, rekao je za CTVNevs Iain Boid, direktor Centra za nacionalnu bezbednosnu inicijativu na Univerzitetu Kolorado.ca.

„Na kraju krajeva, kancelarija za javne poslove ima odgovornost da proveri sve spoljne komunikacije.“

Borba.Info

Check Also

Biblijsko proročanstvo: Kakve veze ima crvena junica sa ratom, na Bliskom istoku

U septembru 2022. godine u Izrael su uvezene crvene junice, navodno neophodne za obred restauracije …