SAD: Ne vidimo Putinov interes za dijalog o Novom START ugovoru

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena ne veruje da je ruski predsednik Vladimir Putin zainteresovan za nastavak pregovora o produženju Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja (START) izjavio je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

On je napomenuo da stav Moskve ne daje osnova da se veruje da je Putin zainteresovan za dijalog. Saopštenje je dato na Generalnoj skupštini UN, u Njujorku…

Kirbi je dodao da je Vašington izrazio Moskvi spremnost da nastavi pregovore o Novom START ugovoru.

Andrej Kartapolov, šef Komiteta za odbranu Državne dume, najavio je spremnost Rusije da razvija odnose i nastavi dijalog sa Sjedinjenim Državama o novom START ugovoru ali samo pod obostrano prihvatljivim uslovima.

Zauzvrat, Vladimir Putin je najavio mogućnost izmena nuklearne doktrine u kontekstu razgovora o snižavanju praga za upotrebu nuklearnog oružja.

Prema njegovim rečima, trenutno se razvijaju eksplozivne nuklearne naprave malog učinka, a u zapadnim stručnim krugovima se razgovara o mogućnosti njihovog korišćenja, bez posebnih posledica.

Srpski predsednik je ranije rekao da je svet na ivici nuklearne katastrofe.

Borba.Info

Check Also

Blumberg: Saveznici Kijeva razgovaraju o apelu Putinu, uoči sastanka G20

Saveznici Kijeva razgovaraju o mogućnosti da se direktno obrate ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da reši …