Nemačka ekonomija, pod sve većim pritiskom!

Nemačka ekonomija je pod sve većim pritiskom, a poslovno raspoloženje je ponovo u padu i najgore za poslednjih osam meseci, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Indeks koji meri poslovno raspoloženje nemačkih kompanija je u septembru pao sa avgustovskih 86,6 poena na 85,4 poena, navodi se u saopštenju.

Nemačke kompanije su bile znatno manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a pesimizam povodom razvoja biznisa u narednih šest meseci je sve više izražen, prenosi Tanjug.

Vrednost podindeksa kojim kompanije ocenjuju trenutne uslove je pao sa  avgustovskih 86,5 poena na 84,4 poena, kao i podindeks očekivanja od budućnosti, sa 86,8 poena na 86,3 poena.

Indeks koji meri poslovno raspoloženje u Nmeačkoj je na mesečnom nivou pao u svim sektorima – proizvodnji, uslugama, trgovini i građevinarstvu, navodi se na veb stranici IFO.

Problemi nemačke proizvodnje su strukturalni izazovi, nedovoljne investicije u infrastrukturu i relativno visoke cene energije, a posebno brine, to što nemački proizvođači automobila i mašina gube dah u odnosu na kinesku konkurenciju, izjavio je nedavno glavni ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Sajrus de la Rubia.

Politika

Check Also

550 udara za 4 sata: Izrael polako pretvara Liban u Gazu!

Izraelske odbrambene snage sistematski povećavaju bombardovanje ciljeva Hezbolaha u Libanu. Posle stotina napada na jugu …