NATO država osuđuje Izrael!

Španija je najavila svoje “duboko užasnuće”, zbog bombardovanja Libana..

Španija je osudila izraelsko bombardovanje Libana i pozvala na prekid vatre u Gazi, nakon izveštaja da je poginulo više od 350 ljudi…

Izrael je u ponedeljak bombardovao Bejrut i južni Liban, rekavši da je gađao višeg komandanta Hezbolaha i skladišta oružja i raketne lokacije te grupe. Šiitska milicija je odgovorila ispaljivanjem projektila na severni Izrael.

„Španska vlada izražava duboko uznemirenje i osudu današnjeg izraelskog bombardovanja južnog i istočnog Libana, u kojem su stotine mrtvih, kao odgovor na napade Hezbolaha na Izrael, tokom vikenda“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Madridu u ponedeljak uveče.

„Spirala nasilja mora biti zaustavljena“, dodaje ministarstvo.

Španija je pozvala sve strane da “poštuju živote civila i osnovne principe međunarodnog humanitarnog prava” i u potpunosti sprovode Rezoluciju 1701 Saveta bezbednosti UN, navodi se u nezvaničnom prevodu koji je dalo ministarstvo.

„Rat se mora izbeći po svaku cenu“, saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Trenutni i trajni prekid vatre u Gazi je apsolutno neophodan za smanjenje regionalnih tenzija.

Višemesečne razmene između Izraela i Hezbolaha eskalirale su prošle nedelje, kada su hiljade pejdžera i drugih komunikacionih uređaja koje je koristila libanska grupa istovremeno eksplodiralo, ubivši najmanje 37 ljudi i ranivši oko 3.000, uključujući decu. Izraelski avioni su u petak bombardovali Bejrut i ubili Ibrahima Akila, visokog komandanta Hezbolaha.

Hezbolah je odgovorio ispaljivanjem projektila na severni Izrael u nedelju i još jednog u ponedeljak popodne, dok su izraelski avioni gađali Bejrut i dolinu Bekaa. Ministarstvo zdravlja Libana prijavilo je više od 350 mrtvih i više od 1.200 povređenih u izraelskim napadima u ponedeljak. Među žrtvama su 42 žene i 24 dece, saopštile su vlasti.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile “više od 1.300” meta Hezbolaha, u onome što je ministar odbrane Joav Galan opisao kao “uništavanje, onoga što je Hezbolah gradio 20 godina”.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozvao je libanske civile da se “maknu sa puta” i ne dozvole Hezbolahu da ih koristi kao “živi štit”.

„Kada se naša operacija završi, možete bezbedno da se vratite svojim kućama“, rekao je Netanjahu u video poruci na engleskom jeziku.

Borba.Info

Check Also

Američka vojska napušta afričku državu!

SAD su zaključile povlačenje svojih snaga i sredstava iz Nigera, mesecima nakon što su vojni …