Egipat upozorava na “totalni regionalni rat”!

Ministar spoljnih poslova Badr Abdelati okrivio je “provokativne” akcije Izraela za podizanje tenzija u regionu.

Eskalacija između Izraela i libanske oružane grupe Hezbolah mogla bi da izazove pravi regionalni rat, upozorio je egipatski ministar spoljnih poslova Badr Abdelati, uoči godišnjeg sastanka svetskih lidera u sedištu Ujedinjenih nacija.,

Tenzije, između jevrejske države i Hezbolaha porasle su, nakon što su hiljade elektronskih uređaja prošle nedelje eksplodirale širom Libana, u tajnom napadu za koji se veruje da ga je orkestrirao Izrael.

Dok su Hezbolah i Izrael rutinski razmenjivali vatru od početka sukoba u Gazi, protekla nedelja je obeležila daleko žešće vazdušne napade, između njih.

„Postoji velika zabrinutost, zbog mogućnosti eskalacije u regionu koja bi dovela do sveopšteg regionalnog rata“, rekao je Abdelati za AFP u intervjuu objavljenom u petak. Nedavno oštro povećanje neprijateljstava “imalo je negativan uticaj” na pregovore o prekidu vatre u Gazi, dodao je on.

Egipat, Katar i SAD su „apsolutno rešene“ da nastave napore za postizanje sporazuma o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Hamasa i Izraela, rekao je visoki diplomata.

„Sve komponente posla su spremne. Problem je nedostatak političke volje na izraelskoj strani“.

Abdelati je okrivio “provokativnu” izraelsku politiku za nedavni porast nasilja sa Hezbolahom, koji je obećao podršku Palestincima.

Egipat razgovara sa međunarodnim saveznicima o „važnosti rada na zaustavljanju eskalacije i zaustavljanju jednostrane i provokativne politike koju Izrael sprovodi“, dodao je Abdelati.

Širi regionalni sukob „ne služi interesima nijedne strane“, naglasio je on.

Izrael tvrdi da je ubio dvojicu visokih komandanata Hezbolaha i desetak drugih oficira u vazdušnom napadu prošle nedelje. Militantna grupa potvrdila je smrt dvojice svojih visokih oficira.

U nedelju je načelnik izraelskog štaba Herci Halevi rekao da je vojska napala Hezbolah prošlog petka kao preventivnu meru, optužujući paravojnu grupu da planira napad velikih razmera sličan onom koji je Hamas izveo u Izraelu 7. oktobra. udar je bio „takođe poruka celom Bliskom istoku i šire“, jer Izrael zna, „kako da dođe do svakog, ko preti građanima Države Izrael“, rekao je Halevi.

Hamas je napao Izrael 7. oktobra, ubivši oko 1.200 ljudi i uzevši 251 taoca, prema izraelskim zvaničnicima. Hamas je oslobodio više od 100 zatvorenika u sklopu sporazuma prošlog novembra.

Pregovori o prekidu vatre i oslobađanju talaca se nastavljaju, iako je nejasno, koliko je preostalih talaca, još živo.

Do danas je više od 41.000 Palestinaca ubijeno u posledičnoj izraelskoj vojnoj operaciji, prema Ministarstvu zdravlja Gaze.

 

Borba.Info

Check Also

Više od 65 raketa ispaljeno iz Libana, na severni Izrael! – VIDEO

Izraelska vojska (IDF) saopšgtila je da je više od 65 raketa ispaljeno jutros, iz Libana …