Ruski diplomata kritikuje tzv. “Pakt za budućnost” kao ozbiljan udarac u UN!

„Ujedinjene nacije su narušile sopstvene principe da bi povlađivale grupi delegacija iz ’prelepe bašte‘, koje su uzurpirale razgovore od samog početka“, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski kritikovao je “Pakt za budućnost” koji je usvojen na samitu u sedištu Ujedinjenih nacija kao udar na svetsku organizaciju…

„Nažalost, nema ničeg dobrog, što su danas (22. septembra – TASS) Ujedinjene nacije usvojile “Pakt za budućnost”. Ujedinjene nacije su narušile sopstvene principe da povlađuju grupi delegacija iz „lepe bašte“, koja su uzurpirali razgovore od samog početka, a većina iz džungle, kao krdo, nije mogla da nađe dovoljno hrabrosti da protestuje i brani svoja prava“, napisao je on na X nalogu.

Prema rečima ruskog diplomate, pakt je neuravnotežen i ima veoma opasne odredbe, što će dovesti do suprotnog efekta i potkopati višepartijsku i međuvladinu prirodu Ujedinjenih nacija koja je posvećena papiru u Povelji UN.

„Ovo je ogroman udarac za organizaciju uopšte“, naglasio je on.

„Kao rezultat toga, nije bilo inkluzivnog pregovaračkog procesa u normalnom razumevanju ovog pojma“, primetio je on.

„Novi predsednik 78. Generalne skupštine UN [Filemon Jang] je pokušao da ispravi situaciju ali je bilo prekasno.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je na Samitu budućnosti UN da jedan broj delegacija nije podržao tekst koji je podnet uz kršenje procedure.

Visoki ruski diplomata je predložio Jangu da odloži glasanje o dokumentu, dok se ne usaglase sve njegove odredbe. Nakon što je ruski amandman odbijen, Veršinjin je rekao da se Rusija distancira od konsenzusa o “Paktu za budućnost” i Globalnom digitalnom dogovoru.

On je rekao da se to posebno odnosi na odredbe o razoružanju, pitanja učešća nevladinih organizacija u aktivnostima Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Samit budućnosti održava se u sedištu UN u Njujorku 22. i 23. septembra uoči političke debate 79. zasedanja Generalne skupštine UN.

Cilj samita je da se razgovara o globalnim izazovima i razradi kolektivna rešenja. Međutim, članice Saveta bezbednosti UN, u tome ne učestvuju na nivou šefova država i vlada.

Borba.Info

Check Also

The Washington Post: Političari SAD i EU pozivaju “Zapad” da prekine nade Kijeva o pridruživanju NATO-u!

Zapadni političari su podeljeni oko situacije u Ukrajini. Neki smatraju da je neophodno prekinuti borbe …