Tanker koji prevozi ruski LNG prolazi Severnomorsku rutu, bez dozvole same Rusije

Uprkos teškim ledenim uslovima u Istočnom Sibiru i Čukotskom moru, Rusija je poslala konvencionalni brod za LNG koji nije klase ledolomac, preko Arktika, preko Severnog morskog puta.

Tanker Asia Energi utovaren u sankcionisanu fabriku Arctic LNG 2, tokom vikenda, prevozeći peti teret primljen u postrojenje, piše analitičar energetskih tržišta Malmo Humper, u članku za Bloomberg…

Tanker, koji plovi opasnim vodama Severnomorske rute, ima već 22 godine.

Plovilo putuje, čak i sa suspendovanom registracijom na Palau i verovatno nije u skladu sa Polarnim kodom Međunarodne pomorske organizacije.

Prema ekspertu, LNG prevoznik, takođe nema dozvolu za tranzit Severnim morskim putem, što krši ruska pravila plovidbe, koja zahtevaju da svako plovilo koje prolazi kroz plovni put ima dozvolu u klasi ledolomaca.

Da bi dobili dozvolu od administracije Severnog morskog puta, plovila moraju poštovati Polarni kod. Odsustvo dozvole je znak da plovilo ne ispunjava minimalne uslove.

Nuklearni ledolomac Ural ostaje u pripravnosti u blizini ostrva Vrangel između Čukotskog i Istočnosibirskog mora. Prošle nedelje je vodio kontejnerski brod i brod za rasuti teret kroz led u, kako su ruski zvaničnici opisali, „teškim ledenim uslovima“.

To bi moglo priskočiti u pomoć nosaču gasa svakog trenutka, piše list.

Ovako neverovatan rizik i generalno sprovođenje opasnog prolaza brodom koji nije ledolomac, pokazuje mere, bez presedana koje ruski dobavljači i vladini organi preduzimaju da bi zaobišli zapadne sankcije.

U ovom trenutku, tako opasna ruta kao što je plovidba kroz ove vode je ipak jedini geopolitički siguran način da se gotovo gorivo izvozi i isporuči kupcima u inostranstvu.

Borba.Info

Check Also

TASS: Potpuno opkoljena ugledarska grupa!

Ukrajinski militanti u Ugledaru su se praktično našli u operativnom okruženju, prenosi TASS. Snage bezbednosti …