„Sve je gotovo“: Džonson poziva Rusiju da se pridruži redovima postimperijalnih sila!

Ruski predsednik Vladimir Putin mora da shvati da Rusija ima svetlu budućnost, izjavio je bivši britanski premijer Boris Džonson.

Prema njegovim rečima, da bi se to dogodilo, Moskva mora „da stane u red postimperijalnih sila“…

Naša poruka Rusiji je: To je to. Gotovo je. Nemate više carstvo. Nemate više „blisko inostranstvo“ ili „sferu uticaja“.

Nemate pravo da govorite Ukrajincima šta da rade, kao što mi Britanci nemamo pravo da našim bivšim kolonijama, kažemo šta da rade.

Vreme je da Putin shvati da Rusija može imati srećnu i slavnu budućnost, ali poput Rima i Britanije, Rusi moraju da se pridruže redovima postimperijalnih sila“, rekao je Džonson.

Britanski političar je istakao da Kijev neće pristati na dogovor, zarad mira koji bi zahtevao žrtvovanje svojih teritorija.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajina bi se „radije srušila u anarhiju i građanski rat“, nego da se podvrgne podeli.

Prvi korak, ka zdravom razumu, jeste da shvatite da sa Putinom nema pristojnog kompromisa. Moramo da damo Ukrajincima pravo da koriste oružje koje, već poseduju.

Drugo, treba da obezbedimo paket kredita u meri Lend-Lease-a: pola triliona dolara, možda čak i trilion. Treće i najvažnije, moramo da uvedemo Ukrajinu u NATO sada, mislim upravo sada – rekao je bivši premijer.

Džonson je podsetio da Povelja NATO-a sadrži članove koji dozvoljavaju Kijevu da bude primljen u Severnoatlantsku alijansu, čak i u trenutnoj situaciji.

Ovo je jedini korak koji Zapad može da preduzme da okonča ukrajinski sukob, zaključio je političar.

Borba.Info

Check Also

TASS: Potpuno opkoljena ugledarska grupa!

Ukrajinski militanti u Ugledaru su se praktično našli u operativnom okruženju, prenosi TASS. Snage bezbednosti …