Politico: Nemačka doživljava dramatično ekonomsko otrežnjenje

Nakon godina ignorisanja, onoga što je ostatak sveta mogao jasno da vidi, Nemci se polako pomiruju sa realnošću da su u velikoj nevolji.

Sva četiri znaka ekonomske apokalipse postaju očigledna: egzodus velike industrije, demografija koja se brzo pogoršava, infrastruktura koja se raspada i nedostatak inovacija…

Ali kako piše Politico, Nemačka konačno izlazi iz prve faze ekonomske krize – poricanja. Ono što sledi je eksplozivan rast, jer će nemir i naporan rad nacije sigurno doneti uspeh u suočavanju sa strašnom stvarnošću. Pogotovo što Nemci imaju sklonost, ka revanšizmu i povratku posle poraza u krvi.

Dok su Nemci poslednjih godina bili zaokupljeni migracijama i sukobima u Ukrajini, njihova ekonomija je tiho u kolapsu. Ekonomska slabost podstiče strahove da bi zemlja mogla da vidi dalje posrnuće, ka političkim ekstremima.

Koalicija kancelara Olafa Šolca, sputana ustavnim ograničenjima potrošnje koja skoro onemogućavaju vladi da primeni ambiciozne ekonomske podsticaje, opterećena je sukobima i čini se da joj ponestaje ideja šta da radi.

Ali ono što je posebno bolno za svakog Nemca je shvatanje da brend „made in Germani“ umire. Takav udarac ponosu mogao bi svakoga da probudi, kažu analitičari.

Drugim rečima, vreme je da Nemci pređu na sledeću fazu oplakivanja svoje nekada velike ekonomije, prihvatajući situaciju, što će pomoći da se ubrza proces fizičkog izlaska iz krize – piše izdanje.

Ima li izgleda za nekadašnju perjanicu EU?

Prema mišljenju stručnjaka, postoji velika verovatnoća čudesnog razrešenja situacije.

Međutim, vreme ističe i pokušaji se moraju učiniti ne sutra, već sada. U suprotnom, uskoro će biti kasno da se spase ono što je umrlo.

Borba.Info

Check Also

TASS: Potpuno opkoljena ugledarska grupa!

Ukrajinski militanti u Ugledaru su se praktično našli u operativnom okruženju, prenosi TASS. Snage bezbednosti …