Rusija spremna da koristi kriptovalute u spoljnoj trgovini!

Nekoliko domaćih uvoznika i banaka izabrano je da testiraju prekogranična plaćanja u digitalnim valutama, javila je novinska agencija Vedomosti.

Ruske finansijske vlasti se navodno kreću, ka usvajanju kriptovalute za međunarodnu trgovinu, objavio je poslovni dnevnik Vedomosti, pozivajući se na izvore…

Uspostavljena je fokus grupa koju čine odabrani uvoznici i banke za pilotiranje međunarodnih trgovinskih poravnanja koristeći digitalne valute, navodi se u saopštenju.

Grupa se navodno sastoji od članova Ruske privredne komore i Udruženja programera i proizvođača elektronike, kao i nekoliko zajmodavaca.

Odabrane kompanije i institucije suočile su se sa izazovima u vršenju prekograničnih obračuna prilikom plaćanja robe dvostruke namene. Takvi proizvodi bi „teoretski“ mogli da se koriste i u civilne i u vojne svrhe i podležu međunarodnim ograničenjima.

Ranije ove godine, ruska vlada je usvojila zakon koji omogućava Banci Rusije da ovlasti odabrane kompanije da koriste digitalnu valutu za međunarodna trgovinska plaćanja.

Mera je stupila na snagu 1. septembra.

Centralna banka planira da privuče, još učesnika u eksperiment kasnije, rekao je neimenovani izvor za novine, dodajući da je trenutno nejasan tajming za proširenje projekta.

Ranije ove godine, predsednik Vladimir Putin je pokrenuo pitanje regulisanja kriptovaluta i digitalne imovine, napominjući da je to perspektivna ekonomska oblast.

On je rekao da je od vitalnog značaja da zemlja „uhvati trenutak” i brzo stvori pravni okvir i regulativu, razvije infrastrukturu i stvori uslove za promet digitalne imovine, kako unutar zemlje, tako i u odnosima sa inostranim partnerima.

Šefica ruske centralne banke Elvira Nabiulina rekla je tada da će regulator sprovesti prva prekogranična kripto plaćanja, do kraja ove godine.

Blumberg je u maju izvestio da najmanje dva najveća proizvođača metala koji nisu bili sankcionisani koriste Tetherov stabilcoin za prekogranične transakcije sa kineskim partnerima, zaobilazeći ograničenja vezana za američki dolar.

Borba.Info

Check Also

NATO neće postati strana sukoba ako Zapad ovlasti Kijev da udari na Rusiju! — Stoltenberg

Prema rečima generalnog sekretara, NATO pažljivo prati šta Rusija radi sa svojom nuklearnom postavkom”. NATO …