Američka vojska napušta afričku državu!

SAD su zaključile povlačenje svojih snaga i sredstava iz Nigera, mesecima nakon što su vojni vladari zemlje Sahela zatražili njihov odlazak.

U zajedničkom saopštenju od ponedeljka, Pentagon i ministarstvo odbrane Nigerije rekli su da je koordinacioni element Komande za Afriku SAD (AFRICOM) koji uključuje generalnog oficira i štab sa dve zvezdice, takođe napustio Niger…

„Ovaj proces je počeo 19. maja, nakon međusobnog uspostavljanja uslova za povlačenje i nastavljen povlačenjem američkih snaga i sredstava iz vazdušne baze 101 u Nijameju, 7. jula… i vazduhoplovne baze 201 u Agadezu, 5. avgusta“, saopštile su obe strane.

Pentagon je imao oko 1.000 vojnika stacioniranih u Nigeru, gde je izgradio vojnu bazu vrednu 100 miliona dolara 2016. i oslanjao se na zemlju, bez izlaza na more kao ključnu lokaciju za svoje protivterorističke operacije u regionu Sahela.

U martu je nova vlada, koja je preuzela vlast, nakon što je zbacila prozapadnog predsednika Mohameda Bazuma 2023. godine, odustala od odbrambenog sporazuma koji je više od jedne decenije dozvoljavao američkim trupama i civilnim izvođačima da tamo rade.

Vojni vrh je kao razlog za odluku naveo neuspeh američkog kontingenta da pobedi džihadističke militante koji nastavljaju da terorišu Sahel.

Nigerijski premijer Ali Mahamane Lamine Zeine kasnije je rekao da su američki zvaničnici zapretili Niameju sankcijama i upozorili na produbljivanje odnosa sa Iranom i Rusijom.

U maju je Ministarstvo odbrane SAD pristalo da završi povlačenje snaga najkasnije do sredine septembra, nakon što je prethodno insistiralo na pronalaženju načina da održi svoje vojno prisustvo u toj afričkoj državi.

„Sigurno, uredno i odgovorno povlačenje završeno je bez komplikacija do obostrano dogovorenog datuma 15. septembra 2024. godine“, saopštili su Pentagon i njegov nigerijski kolega u ponedeljak.

Odlazak američke vojske poklopio se sa povlačenjem nemačkih trupa iz Nigera krajem avgusta, čime je okončana osmogodišnja bezbednosna misija.

Država EU je ranije saopštila da nema sporazum o saradnji sa vojnom vladom Nijameja.

Novo rukovodstvo Nigera sledilo je primer saveznika u susednoj Burkini Faso i Maliju u prekidu veza sa bivšim kolonijalnim vladarom Francuskom, primoravajući francuske trupe da napuste zemlju krajem prošle godine.

Sve tri vojne vlade nastojale su da razviju odbrambenu saradnju sa Rusijom kao deo Sahelske alijanse.

Borba.Info

Check Also

NATO neće postati strana sukoba ako Zapad ovlasti Kijev da udari na Rusiju! — Stoltenberg

Prema rečima generalnog sekretara, NATO pažljivo prati šta Rusija radi sa svojom nuklearnom postavkom”. NATO …