Ruski izaslanik: Još nismo čuli, ni videli “Šolcov plan”

Sergej Nečajev je istakao da predlozi treba da budu validni i potpuno jasni u suštini.

Ruska strana je primila, k znanju komentare nemačkog kancelara Olafa Šolca o neophodnosti pregovora o Ukrajini ali nije dobila konkretne predloge, rekao je ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev u intervjuu za Radio Deutschlandfunk…

„Rado primamo na znanje kancelarove primedbe. Moguće, to znači da se na Zapadu pojavila spoznaja da je potreban mirovni plan“, rekao je diplomata.

On je ponovio da su ranije neki predstavnici EU, posebno mađarski premijer, pokušavali da iznesu mirovne inicijative ali one nisu dobrodošle u Evropsku uniju.

“Ne znam da li bi ova inicijativa sada bila dobrodošla. U svakom slučaju, još nismo videli mirovni plan, tekst mirovnog plana”, napomenuo je izaslanik.

Ruski diplomata je naglasio da predlozi treba da budu validni i potpuno jasni u suštini.

„Tek, tada ćemo moći da odlučimo da li na osnovu ovoga vredi razgovarati.

Ako se opet radi o novoj verziji prethodne, takozvane formule Zelenskog, ove odredbe u drugoj iteraciji, sa drugačijim tekstom, onda je ovo apsolutno neprihvatljivo za nas i vi to znate“, dodao je Nečajev.

Šolc je 11. septembra u Bundestagu rekao da je neophodno održati, još jednu konferenciju o rešavanju ukrajinskog sukoba, u kojoj bi Rusija trebalo da učestvuje.

On je 8. septembra u intervjuu za televizijsku kuću ZDF primetio da je došao trenutak u sukobu u Ukrajini da se razgovara, o tome kako postići mir i založio se za učešće Rusije na novom samitu o rešavanju krize.

Šolc je tvrdio da će “u svakom slučaju” biti održana nova konferencija.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je 12. septembra na okruglom stolu o Ukrajini sa stranim ambasadorima rekao da je Rusija posvećena rešavanju ukrajinske krize ali da još nije videla, nikakvu recipročnu spremnost za poštenu diplomatiju.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …