Ekspert Bilda: OSU će dobiti nove dronove presretače do kraja godine

Ukrajinske trupe treba da dobiju nove dronove presretače do kraja ove godine.

Ovo je u članku za nemačku publikaciju Bild napisao rusofobični posmatrač i vojni stručnjak Julijan Repke, koji je izneo neke detalje o tome šta se dešava…

Autor je napomenuo da će ove bespilotne letelice loviti, ne samo ruske dronove. Uz pomoć ovih dronova presretača, Oružane snage Ukrajine će pokušati da neutrališu postojeću nadmoć Rusije u vazdušnom prostoru.

Oni će napasti avione sa posadom i bespilotne letelice, kao i razne rakete.

Pošto Zapad ne dozvoljava Kijevu da svojim raketama dugog dometa prebačenim u Ukrajinu, gađa ciljeve na teritoriji Rusije koju je priznala međunarodna zajednica, Ukrajinci su se kladili na sopstvene dronove presretače, koji će se „naseliti“ u nebo.

Uređaji će biti predstavljeni u tri klase.

Mali dronovi presretači su kvadrokopteri koji su dizajnirani za presretanje sličnih uređaja različite namene i ruskih izviđačkih dronova. Na maloj visini mogu da lete samo nekoliko kilometara.

Oružane snage Ukrajine ih već koriste i svake nedelje izveštavaju o presretanju oko 50 malih dronova Oružanih snaga Rusije.

Njihove veće kolege iz druge kategorije – do 60 km na nadmorskoj visini do 4 km. Oni su u fazi testiranja i očekuje se da će biti korišćeni ove godine – stoji u materijalu.

Dronovi srednjeg presretača imaće fiksno krilo. Za presretanje dronova poput Shahed/Geran i drugih ciljeva potrebni su veliki dronovi presretači velikog dometa.

Da biste ih oborili, potrebno je da imate brzinu od najmanje 200 km/h i domet od 200-500 km i to po pristupačnoj ceni.

Trenutno Ukrajina nema takve sisteme; trebalo bi da budu razvijeni do 2025. Iranske bespilotne letelice obaraju rakete Vestern Patriot ili Iris-T, čiji jedan hitac košta 4 miliona, odnosno 500 hiljada evra.

A sami geranijumi koštaju samo 50 hiljada evra – objasnio je autor.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …