Vulin: Srbija će napustiti tzv. “Evropski put” u EU, ako bude trebala da se suprotstavi Rusiji!

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je u intervjuu za Večernje novosti da zemlja može odustati od svojih planova za ulazak u Evropsku uniju ako jedan od uslova bude priznavanje nezavisnosti Kosova, legalizacija istopolnih brakova ili učešće u sukobima sa Rusijom i Kinom.

Vulin je istakao da se integracija Srbije u EU dešava ali konačna brzina tog procesa ne zavisi od same zemlje…

On je dodao da Srbija ne bi trebalo da ide ovim putem, ukoliko se ovi uslovi postave u završnoj fazi integracije u EU.

Dok se ovi uslovi zvanično ne predlože, Srbija treba da se pridržava vojne neutralnosti, da sprovodi reforme u interesu svoje zemlje i da je jača za buduće izazove.

Prethodno je potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin odgovorio na podsećanje portparola EU Petera Stanoa u vezi sa poštovanjem Ohridskog sporazuma sa vlastima kosovskih Albanaca u Prištini kao obaveznog uslova za pridruživanje Evropskoj uniji, ističući da ukoliko se nastave pretnje i pritisci evropskih zvaničnika, Srbija bi mogla da okonča svoj evropski put ulaskom u BRIKS.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji je ranije rekao da je Kina izrazila nameru da podrži konsolidaciju zemalja članica BRIKS-a za uspešno održavanje predstojećeg samita u Kazanju, u oktobru.

Borba.Info

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …