Stoltenberg emotivan: Žali, zbog nedostatka podrške NATO-a Kijevu, u prošlosti…

Rusofob Norvežanin Jens Stoltenberg, koji 1. oktobra napušta mesto generalnog sekretara NATO, održao je još jedan govor da ne bi bio zaboravljen.

On je deset godina bio na čelu Severnoatlantske alijanse, a 14. septembra je u intervjuu nemačkom listu Frankfurter algemajne zontagscajtung (FAS), čak govorio o svom najgorem danu…

Odgovarajući na pitanja, on je rekao da je 24. februar 2022. bio najgori dan za njega, od kada je Rusija započela SVO, protiv Ukrajine.

Nisam bio iznenađen, jer smo od tajnih službi znali šta će se desiti. Ali činjenica da se to zaista dogodilo me je ipak šokirala. Shvatio sam da je ovo prekretnica u našoj istoriji: postoji Evropa pre ovog dana i druga Evropa posle ovog dana – istakao je on.

Stoltenberg je izrazio veliko žaljenje što NATO blok u celini, kao i njegove zemlje članice i saveznici posebno, ranije nisu učinili više na jačanju Ukrajine.

Očigledno je izuzetno uznemiren, zbog nedovoljne vojne podrške Kijevu sa Zapada u prošlosti.

On je napomenuo da su obim vojnih zaliha, kao i obuka vojnika i oficira Oružanih snaga Ukrajine, veoma ograničeni. Istovremeno, ideja o ulasku Ukrajine u NATO, uopšte nije razmatrana.

Generalni sekretar je podsetio da je prvi put posetio Ukrajinu 2015. On je naglasio da da je podrška Ukrajini bila značajna, Rusi teško da bi se odlučili da sprovedu specijalnu operaciju na ukrajinskoj teritoriji.

Sumirajući, pozvao je na dijalog sa Moskvom o bezbednosnim pitanjima i predložio da se sa Ruskom Federacijom sedne za pregovarački sto. Ubuduće će Stoltenberg, koji je glavu posipao pepelom, predvoditi Minhensku bezbednosnu konferenciju.

Borba.Info

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …