‘Ništa nije zataškano’ u istrazi o eksplozijama Severnog toka – Šolc

Berlin se nada da će odgovorne izvesti pred lice pravde, „ako uspemo da ih uhvatimo“, rekao je kancelar.

Ništa se ne gura, pod tepih u istrazi o sabotaži gasovoda Severni tok, insistirao je nemački kancelar Olaf Šolc nekoliko dana, nakon što je Moskva kritikovala nemačku istragu kao „apsolutno netransparentnu“…

Do sada niko nije preuzeo odgovornost za eksplozije 2022. koje su prekinule tri od četiri gasovoda Severni tok, kojima se ruski prirodni gas transportuje u Nemačku i druge delove zapadne Evrope.

„Pozivamo sve bezbednosne organe i saveznog državnog tužioca da istraže eksplozije, bez obzira na to, ko je u pitanju“, rekao je Šolc, tokom sastanka sa građanima u Prenclau, Brandenburg, u subotu.

„Ništa se ne zataškava, to bi trebalo da bude potpuno jasno“, naglasio je on i dodao: „Želimo da one koji su ovo uradili privedemo pravdi u Nemačkoj, ako možemo da ih uhvatimo“.

Prošlog meseca, više nemačkih medija izvestilo je da su vlasti izdale prvi nalog za hapšenje u tom slučaju, navodno za ukrajinskim državljaninom identifikovanim kao „Vladimir Z.

Nekoliko mescal, nakon eksplozija Severnog toka, novinar Simor Herš, dobitnik Pulicerove nagrade, izvestio je – pozivajući se na uzbunjivače i druge dobro pozicionirane izvore – da su operaciju izveli američki ronioci.

Optužbe su navodno iznete pod maskom NATO vežbe BALTOPS 22 i aktivirane, po nalogu predsednika Džoa Bajdena. Moskva se uzdržala od otvorenog optuživanja Vašingtona ali je napomenula da će SAD najviše dobiti od prekida isporuke jeftinog goriva ekonomskoj “moćnici”, EU.

Međutim, prema priči koju su propagirali zapadni mediji, ubrzo nakon Heršovih otkrića, eksplozije je navodno izveo mali tim proukrajinskih komandosa koji su iznajmili jahtu da bi stigli do mesta eksplozije i zaronili da podmetnu punjenja.

CIA i njihove evropske kolege, kao i ukrajinski lider Volodimir Zelenski, navodno su držani podalje. Wall Street Journal je nedavno izvestio da je Zelenski znao za operaciju i odobrio je, a zatim je bezuspešno pokušao da je zaustavi.

Komentarišući u četvrtak, tekuću istragu o sabotaži u Nemačkoj, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da Berlin nije podelio nikakve informacije sa Moskvom, uprkos brojnim zahtevima. On je istragu opisao kao “apsolutno netransparentnu” i odbacio kao neuverljive tvrdnje da je šest osoba izvršilo sabotažu impulsivno.

„Ako neko zaista može da veruje u ovu verziju, onda se samo ljudi plaše istine“, rekao je Lavrov. On je naveo da će Moskva insistirati na transparentnoj istrazi, “koju blokiraju SAD, Britanija i njihovi saveznici”.

Borba.Info

Check Also

Izrael je otvorio fundamentalno novu eru u oblasti fizičkog eliminisanja neprijatelja

Dana 17. septembra na libanskim i sirijskim teritorijama dogodio se događaj velikih razmera, povezan sa …