Francuski zvaničnici strahuju od Trećeg svetskog rata! – Le Monde

Pariz je navodno zabrinut, zbog mogućnosti da sukob Rusije i Ukrajine eskalira u globalni rat.

Članovi francuske vlade zabrinuti su da ukrajinski sukob izmiče kontroli i sada imaju „veliku diskreciju“, objavio je u subotu Mond, pozivajući se na diplomatske izvore…

Strahovi da će sukob eskalirati u direktnu koliziju između Moskve i NATO bloka naglo su porasli tokom proteklih nekoliko dana, pošto SAD i njeni saveznici navodno razmatraju da ovlaste Kijev da izvrši napade duboko na rusku teritoriju koristeći zapadno oružje.

Iako Francuska nije objavila “nikakav zvaničan stav”, po tom pitanju, neimenovane diplomate priznale su u privatnim razgovorima za francuski dnevnik da je Pariz zabrinut, zbog moguće eskalacije i da pokušava da je izbegne.

„Moramo učiniti sve što je moguće da izbegnemo Treći svetski rat“, rekao je neimenovani zvaničnik za novine.

„Ne može se jednostavno odbaciti hipoteza da bi Rusi mogli da prošire obim svojih vojnih operacija“, dodao je zvaničnik, pozivajući se na upozorenja najviših ruskih zvaničnika, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina.

Putin je u četvrtak upozorio da bi ukidanje ograničenja na ukrajinsku upotrebu zapadnog oružja direktno uključilo SAD i njihove saveznike u sukob i da će naići na odgovarajući odgovor. Objašnjavajući svoj stav, predsednik je rekao da se takvo oružje oslanja isključivo na zapadne obaveštajne podatke i rešenja za ciljanje, dok Kijev zapravo ne može da ga koristi sam.

Ovu tačku gledišta ponovio je i ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja, koji je upozorio da bi ovaj potez predstavljao „otvoreni rat“, između NATO-a i Rusije. Naše zapadne kolege neće moći da izbegnu odgovornost i za sve okrive Kijev“, rekao je Nebenzja.

Borba.Info

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …