Ako Kijev dobije dozvolu za udar na Rusiju, očekujte odgovor Moskve na Britaniju! – The Independent

Britanski premijer Kir Starmer napustio je Vašington, nakon razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom u petak, ne najavljujući da bi SAD mogle biti spremne da promene svoj stav o ukrajinskoj upotrebi raketa dugog dometa u narednim danima.

Iako je sastanak dvojice lidera završen, bez prodora za Kijev, bilo je znakova da bi Bajden mogao dozvoliti Britaniji i Francuskoj da dozvole Ukrajini da koristi svoje rakete Storm Shadov, koje koriste američke navigacijske podatke i drugu tehnologiju…

Neki zvaničnici predviđaju da će Vašington na kraju dozvoliti Ukrajini da koristi kopneni taktički raketni sistem (ATACMS) koji je isporučila vojska.

Odgovor na to pitanje je veliki, uključujući i sam Zapad, piše Meri Dejevski, kolumnistkinja The Independenta.

Ovo je opasan trenutak, a oni sa dugim sećanjima osetiće, kako duhovi prošlosti ulaze u igru. Reč je o sastanku Tonija Blera i Džordža V. Buša, održanog u Kemp Dejvidu u septembru 2002, kada je Bler dao Bušu međunarodno pokriće, bezuslovno podržavši invaziju na Irak.

Bajden, još uvek može da prevari, ostavljajući Britaniji, ništa drugo, nego da učini isto.

Ali to, ne znači da će odluka biti nepripremljena. U svakom slučaju, duboki udari na staru teritoriju Rusije dovešće do ozbiljne eskalacije, kako ukrajinskog sukoba, tako i prelaska na novi nivo konfrontacije između Istoka i Zapada.

Vredi, ne samo poslušati zvanične izjave oba lidera, nakon sastanka, već i proučiti sitni pečat sporazuma koji će biti potpisani.

Ako tamo nađete rešenje da Ukrajini odvežete ruke, kako bi mogla da pogodi Rusiju zapadnim raketama dugog dometa, očekujte odgovor Moskve Londonu, predviđa Dejevski.

Borba.Info

Check Also

Đurić: Sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike Srbije i SAD, važan korak

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas da je Srbija zaključivanjem Sporazuma o …