Kim Džong Un ponovo uplašio Zapad!

Pjongjang mora da nastavi da unapređuje svoje vojne sposobnosti, kako bi zaustavio „nepromišljenu ekspanziju“ Zapada, rekao je lider Kim Džong Un.

Severna Koreja planira da poveća svoje zalihe nuklearnog oružja, kako bi se suprotstavila pretnjama koje predstavljaju SAD i njeni saveznici, rekao je lider zemlje Kim Džong Un.

U govoru u utorak povodom 76. godišnjice osnivanja Severne Koreje, Kim je naglasio da Pjongjang mora da nastavi da jača svoje odbrambene sposobnosti, navodeći „nepromišljeno širenje sistema vojnog bloka predvođenog SAD“.

U svetlu ovog procesa, „očigledan je zaključak da nuklearna snaga [Severne Koreje] i sposobnost da je pravilno koristi, kako bi se osiguralo pravo države na bezbednost u bilo kom trenutku treba da budu detaljnije rafinisane“, rekao je Kim, a citira država – vodi Korejsku centralnu novinsku agenciju (KCNA).

Zbog toga, nastavio je, Pjongjang „povećava broj nuklearnog oružja u geometrijskoj progresiji“, dodajući da će njegova zemlja „…udvostručiti svoje mere i napore da se sve oružane snage zemlje, uključujući nuklearne snage, u potpunosti budu spremne za borbu protiv Zapada i njegovih saveznika…”

Istovremeno je istakao da je Severna Koreja „odgovorna država sa nuklearnim oružjem“ koja namerava da koristi svoj atomski arsenal samo za samoodbranu.

Severna Koreja je u junu optužila SAD i njene ključne regionalne saveznike, Japan i Južnu Koreju, za stvaranje saveza u Aziji koji ima velike sličnosti sa NATO-om i osudila, kako je nazvala, „nepromišljeno i provokativno pokazivanje vojne snage“, od strane Zapada.

Komentari su usledili dok SAD i njihovi saveznici redovno izvode vojne vežbe oko Korejskog poluostrva, koje Pjongjang vidi kao probu za potencijalnu invaziju.

U tom kontekstu, Severna Koreja rutinski sprovodi testove lansiranja raketa.

U julu je Pjongjang tvrdio da je testirao novu taktičku balističku raketu, Hvasongpho-11Da-4.5, za koju se kaže da je sposobna da nosi ogromnu bojevu glavu od 4,5 tona i da je sposobna da pogodi ciljeve na dometu, od oko 500 km.

Procenjuje se da Severna Koreja trenutno poseduje oko 50 nuklearnih bojevih glava.

Zemlja je 2022. izmenila svoj ustav i navela da ima pravo da pokrene preventivni nuklearni napad u samoodbrani, potez za koji je Kim rekao da bi nuklearni status Pjongjanga, učinio „nepovratnim“.

Borba.Info

Check Also

Harisova želi rat sa Rusijom!

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da bi izborna pobeda njegovog rivala, potpredsednice Kamale …