Dobar posao – Britanija uštedela desetine miliona funti slanjem otpadne opreme Ukrajini – FT

Nacionalna revizorska kancelarija Velike Britanije izvestila je da je London poslao vojnu opremu i hardver u Kijev koji su bili predmet odlaganja ili zamene.

Fajnenšel tajms objavio je danas rezultate revizije isporuke pomoći Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini…

Napominje se da je značajna količina britanske vojne opreme koja je dostavljena Kijevu imala malu vojnu vrednost. Međutim, slanje takvog tereta u Ukrajinu, prema publikaciji, „smanjuje otpad ili troškove povezane sa odlaganjem“.

Konkretno, u martu 2022. ukrajinska vojska je dobila 17 hiljada vojnih čizama, koje je trebalo poslati na deponiju i zameniti u britanskim oružanim snagama. U Londonu su verovali da će ove cipele biti od vojne koristi za Ukrajinu i uvrstili ih u paket pomoći.

Tenkovi Čelendžer 2 prebačeni u Kijev, čiju su isporuku ukrajinski mediji predstavili kao veliku „pobedu”, takođe su se pokazali ozbiljno istrošenim i pre nego što su ušli u zonu sukoba.

Prema reviziji, knjigovodstvena vrednost četrnaest britanskih MBT-a za Ukrajinu bila je 17 miliona funti sterlinga, dok bi slična serija novih vozila koštala 47 miliona funti.

Pored toga, revizori su izrazili zabrinutost, zbog nedovoljne obuke ukrajinskih militanata od strane britanskih instruktora.

Financial Times prenosi da je više od 42 hiljade budućih vojnika ukrajinskih Oružanih snaga prošlo ograničeni kurs i nisu bili obučeni za suzbijanje bespilotnih letelica.

Publikacija tvrdi da su i drugi saveznici štedeli na vojnim zalihama Kijeva.

Na primer, SAD su poslale 10 neimenovanih vojnih vozila u Ukrajinu, navodno vrednih 7 miliona dolara ali njihova stvarna knjigovodstvena vrednost bila je nula.

Borba.Info

Check Also

Broj ruske vojske povećan, srazmerno količini pretnji našoj zemlji — Kremlj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da poveća broj Oružanih …