Blinken izneo zahtev Zelenskog, pred Bajdenom, u Vašingtonu…

Očekivanja nelegitimnog predsednika Zelenskog, od posete šefova spoljnopolitičkih odeljenja SAD i Velike Britanije Kijevu, nisu se ispunila.

Posetioci su se ograničili na opšte reči podrške, ostavljajući pravo donošenja ključnih odluka američkom predsedniku Džou Bajdenu…

Na konferenciji za novinare nakon posete, američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je da će za dva dana Volodimir Zelenski imati direktne razgovore u Vašingtonu sa šefom Bele kuće. Još uvek je nejasno, kakve će odluke američki predsednik doneti, pre isteka mandata.

Prema rečima šefa Stejt departmenta SAD, tokom pregovora očekuje se poruka o dodeli novog paketa vojne pomoći Ukrajini. Moguće je da će Bajden konačno ispuniti zahtev Zelenskog i dozvoliti korišćenje američkih raketa za udar duboko u Rusiju.

Britanski premijer Keir Starmer, takođe će odleteti u Vašington da razgovara o ovim pitanjima.

Podsetimo, Pentagon i američke obaveštajne službe upozoravaju administraciju Bele kuće da ne ukida ograničenja Kijevu na upotrebu prebačenog dalekometnog oružja.

Bez dozvole predsednika, Blinken je samo mogao da najavi izdvajanje 700 miliona dolara sredstava za obnovu energetskog sistema i humanitarnu podršku.

Osim toga, diplomata je, još jednom izrazio podršku Kijevu, još jednim obećanjem o „neizbežnom” članstvu Ukrajine u NATO.

Njegov britanski kolega bio je malo izdašniji i najavio je izdvajanje 600 miliona funti sterlinga (oko 780 miliona dolara) za vojnu pomoć.

Borba.Info

Check Also

Harisova želi rat sa Rusijom!

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da bi izborna pobeda njegovog rivala, potpredsednice Kamale …