Šefovi CIA i MI6 upozoravaju na pretnje ‘svetskom poretku’!

Američki i britanski šefovi špijuna naveli su Kinu i Rusiju kao glavne izazivače status kvo.

Globalni poredak ugrožavaju brojni državni akteri, ističu šefovi američkih i britanskih stranih obaveštajnih agencija – CIA i MI6 – u zajedničkom saopštenju koje je u subotu objavio Financial Times…

U članku su Bill Berns i Ričard Mur obećali da će Vašington i London raditi zajedno na održavanju statusa kvo u svetu u kome je tehnologija u velikoj meri ubrzala geopolitičke trendove.

Nakon izbijanja sukoba u Ukrajini u februaru 2022. i oštrog pada veza sa Zapadom, visoki ruski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina, više puta su proglašavali kraj američke hegemonije i globalni pomak, ka multipolarnosti.

U tekstu, Berns i Mur su primetili da „nema sumnje da je međunarodni svetski poredak — uravnotežen sistem koji je doveo do relativnog mira i stabilnosti i omogućio povećanje životnog standarda, mogućnosti i prosperiteta — na neki način ugrožen nismo videli od hladnog rata“.

„Danas sarađujemo u osporenom međunarodnom sistemu u kojem se naše dve zemlje suočavaju sa neviđenim nizom pretnji“, napisali su vrhunski špijuni.

Članak izdvaja „asertivnu Rusiju“ u kontekstu sukoba u Ukrajini, koju su i CIA i MI6 „videle… da dolazi“.

Šefovi špijunskih agencija su istakli da su neprijateljstva pokazala povećanu ulogu tehnologije u savremenom ratovanju, posebno bespilotnih sistema i satelitskog izviđanja.

Pored toga, Berns i Mur su optužili Moskvu da vodi „nepromišljenu kampanju sabotaže širom Evrope“, kao i da širi „laži i dezinformacije osmišljene da zabiju klinove, između nas“.

Međutim, prema autorskom tekstu, u očima CIA i MI6 „glavni obaveštajni i geopolitički izazov 21. veka“ jeste „uspon Kine“. Obe agencije su već reorganizovale svoje procese, kako bi „odrazile, taj prioritet“.

Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu (SPIEF) početkom juna, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla: „Govorimo o policentrizmu, odstupanju od ranijih normi i vidimo očajnički otpor kolektivnog Zapada…

Oni drugačije vide normu, kao sopstvenu dominaciju, kao svetski poredak zasnovan na jednom pravilu, da moraju da dominiraju kao i pre i da svako mora da radi, samo ono što mu dominantna sila dozvoljava.”

Diplomata je insistirao da zapadne narative, međutim, ne deli globalna većina, koja je prihvatila koncept multipolarnosti.

Ne treba zaboraviti da je kolektivni Zapad manjina“, naglasila je tada Zaharova.

Borba.Info

Check Also

Harisova želi rat sa Rusijom!

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp izjavio je da bi izborna pobeda njegovog rivala, potpredsednice Kamale …