Zbog ovoga nećete moći da putujete u EU: Sve se menja od 10. novembra!

Nova pravila ulaska i izlaska iz EU stupaju na snagu od 10. novembra.

Ove promene će značajno promeniti putovanje u zemlje Evropske unije.

Nova pravila podrazumevaju sisteme EES i ETIAS, od kojih jedan stupa na snagu već 10. novembra, a to je EES.

Šta je EES?

Sistem ulaska/izlaska (EES) je automatizovani IT sistem za registraciju državljana zemalja koje nisu članice EU koji putuju na kraći boravak. EES će stupiti na snagu već od 10. novembra, a podrazumeva, između ostalog, registraciju pre ulaska u EU.

Biće potrebno da se pre svakog polaska na put u EU prijavite preko online formulara ili mobilne aplikacije. Ukoliko putujete preko turističkih agencija, ovaj korak će umesto vas moći da obave agenti.

Pored toga, na prelazima će vam pored pasoša, biti zatraženi i otisak najmanje četiri prsta, a tražiće od vas i da vas fotografišu.

Kroz ove porovere prolaziće državljanin koji nije iz EU, odnosno putnik koji nema državljanstvo nijedne zemlje Evropske unije ili državljanstvo Islanda, Lihtenštajna, Norveške ili Švajcarske.

Sistem ulaska/izlaska modernizuje upravljanje spoljnim granicama EU, postepeno poboljšavajući iskustvo za putnike.

On će identifikovati osobe koje prekorače boravak i pružiće pouzdane podatke o ulasku, izlasku i odbijanju ulaska.

Ovaj sistem će se efikasno boriti protiv prevare identiteta prikupljanjem biometrijskih podataka.

Bezbednost unutar EU biće ojačana zahvaljujući poboljšanim graničnim kontrolama, korišćenju elektronskih zapisa i biometrijskih podataka. EES promoviše razmenu informacija u realnom vremenu, osiguravajući da granične vlasti širom EU imaju prave informacije u pravo vreme.

ETIAS sistem

ETIAS sistem podrazumevaće izdavanje dozvole za ulazak u EU, a on će stupiti na snagu verovatno od sredine 2025. godine.

Podnošenje zahteva za ETIAS putnu dozvolu košta 7 evra, iako su neki putnici oslobođeni plaćanja ove naknade.

ETIAS putna dozvola je uslov za ulazak za državljane bez vize koji putuju u bilo koju od ovih 30 evropskih zemalja. Povezan je sa putničkim pasošem, a važi do tri godine ili do isteka pasoša, šta god nastupi pre.

Ako dobijete novi pasoš, potrebno je da dobijete i novu ETIAS dozvolu za putovanje.

Uz važeću ETIAS dozvolu za putovanje, možete ulaziti na teritoriju ovih evropskih zemalja onoliko često koliko želite za kratkoročne boravke – obično do 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Međutim, to ne garantuje ulazak.

Kada stignete, graničar će tražiti da vam ukaže pasoš i druga dokumenta i proveri da li ispunjavate uslove za ulazak.

Obrazac za prijavu možete popuniti koristeći zvaničnu ETIAS veb stranicu ili ETIAS mobilnu aplikaciju.

Nakon što ste se prijavili, dobićete e-poruku koja potvrđuje podnošenje vaše prijave koja će uključivati vaš jedinstveni ETIAS broj prijave: obavezno sačuvajte ovaj broj za buduću upotrebu.

Kada vaša prijava bude obrađena, dobićete još jednu e-poruku sa obaveštenjem o njenom ishodu.

Kada dobijete ETIAS odobrenje za putovanje, uverite se da su vaše ime, broj pasoša i drugi podaci tačni: ako dođe do greške, neće vam biti dozvoljeno da pređete granicu.

U ovim slučajevima nećete moći da uđete u EU

Kao što smo već pomenuli, ukoliko biometrijski i drugi podaci nisu tačno, odnosno ukoliko je došlo do greške u popunjavanju podataka za dozvoli neće vam biti dozvoljeno da pređete granicu.

Drugi razlozi zbog kojih vaš ulazak u zemlje EU može da bude sprečen jeste postojanje dugova, neplaćenih kazni ili drugih bezbednosnih problema.

B92

Check Also

Prvaci baleta Boljšoj teatra nastupili posle pola veka u Beogradu, ispraćeni ovacijama!

  Prvaci i solisti baleta Boljšoj teatra uz pratnju muzičara Beogradske filharmonije, a pod dirigentskom …