Ovako nas prisluškuju preko telefona i zarađuju, na onome što kažete…

Ako vam se učinilo da vidite više oglasa za određeni proizvod, nakon razgovora o njemu sa prijateljem ili pretraživanja na internetu, možda ste pomislili da vas prisluškuju preko telefona.

Mada mnogi, već duže vremena sumnjaju u to, sada dostupne informacije i potvrđuju da se naši mobilni telefoni zaista prisluškuju…

Jedan od Fejsbukovih marketinških partnera detaljno je opisao, kako firma prisluškuje razgovore korisnika da bi postavljala ciljane oglase, prenosi Daily Mail.

Koks Media Grup (CMG) tvrdi da njihov softver „Active-Listening” koristi veštačku inteligenciju za prikupljanje i analizu podataka „o namerama u stvarnom vremenu”, slušajući ono što govorite putem telefona, laptopa ili mikrofona.

„Oglašivači mogu da usklade glasovne podatke sa podacima o ponašanju, kako bi ciljali kupce na tržištu”, navodi se.

Meta – Fejsbukova matična firma je priznala da proverava CMG, zbog kršenja uslova pružanja usluge, dok Amazon tvrdi da njegov ogranak za oglase „nikada nije radio s CMG-om i ne planira to da čini”.

CMG-jev softver za aktivno slušanje prikuplja glasovne podatke korisnika putem naizgled bilo kojeg uređaja opremljenog mikrofonom, uključujući pametni telefon ili laptop.

Nije, međutim, jasno da li softver Active-Listening prisluškuje stalno ili samo u određenim trenucima, kada je telefonski mikrofon aktiviran, kao što je to, tokom poziva i razgovora.

Oglašivači, zatim, koriste te uvide kako bi ciljali na „in-market potrošače”, a to su ljudi koji aktivno razmatraju kupovinu određenog proizvoda ili usluge.

Ako vaš glas ili podaci o ponašanju sugerišu da razmišljate o kupovini nečega, poslužiće vam reklame za taj artikl. Na primer, posle razgovora o Tojotinim automobilima ili njihovog traženja na internetu, počećete da viđate oglase za njihove najnovije modele.

„Jednom pokrenuta, tehnologija automatski analizira promet vaše stranice i kupce, kako bi podstakla ciljanje publike na trajnoj osnovi”, navodi se.

Zarađuju na onome što kažete

Dakle, ako vam se čini da vidite više oglasa za određeni proizvod, nakon razgovora o njemu sa prijateljem ili pretraživanja na internetu, to bi mogao da bude razlog.

Godinama su korisnici pametnih uređaja nagađali da njihovi telefoni ili tableti slušaju ono što oni govore. Većina tehnoloških firmi, međutim, odlučno je demantovala te tvrdnje.

„Razumemo da ponekad oglasi mogu da budu toliko specifični da se čini kao da slušamo vaše razgovore preko mikrofona ali ne radimo to”, stoji na Metinom online centru za privatnost.

Ovo curenje samo je najnoviji razvoj događaja u moru izveštaja koji sugerišu da vas telefon zaista sluša i da stranice poput Fejsbuka, možda, zarađuju na onome što kažete.

Politika

Check Also

Psiholog Hors: Od stresa vas neće spasiti, ni zdrav način života, ni loše navike

Često se saveti o tome, kako smanjiti nivo stresa mogu čuti u duhu „bolje spavajte“, …