Orban naveo prvi korak, ka miru u Ukrajini!

Moskva i Kijev bi trebalo da se dogovore o prekidu vatre, pre izrade detaljnog mirovnog plana, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Govoreći na međunarodnoj ekonomskoj konferenciji u Černobilju u Italiji u petak, on je naglasio da će obe strane na kraju morati da sednu za pregovarački sto…

Da bi bilo kakvi pokušaji posredovanja urodili plodom, potrebna je komunikacija i sa Rusijom i sa Ukrajinom, rekao je Orban.

„Ako čekamo mirovni plan koji će prihvatiti obe strane, mira nikada neće biti – jer prvi korak nije mirovni plan. Prvi korak je prekid vatre“, istakao je on.

„Prvo vam je potrebna komunikacija, zatim prekid vatre, a onda možete pregovarati o mirovnom planu“, naglasio je Orban.

U junu je Švajcarska bila domaćin mirovne konferencije u Ukrajini, na koju Rusija nije bila pozvana.

Događaj se uglavnom odnosio na „formulu mira“ ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, koja predviđa da Rusija mora da povuče svoje snage sa svih teritorija na koje polaže Ukrajina, što je plan koji je Moskva, već odbacila kao „odvojen od realnosti“.

Nakon što je Mađarska u junu preuzela rotirajuće predsedavanje EU, Orban je posetio Kijev, Moskvu, Peking i Vašington u okviru svoje turneje „mirovne misije“.

Njegov put u Moskvu i susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, međutim, uznemirili su Brisel, a zvaničnici EU su se distancirali od tog poduhvata.

Budimpešta se dugo zalagala za davanje prioriteta diplomatskom rešenju sukoba, a ne snabdijevanju Kijeva oružjem.

Orban je uporni protivnik vojne pomoći Ukrajini koji je obećao da neće uvući Mađarsku u rat punog razmera sa Rusijom.

Mirovni pregovori, između Rusije i Ukrajine prekinuti su u proleće 2022. godine, a obe strane su jedna drugu optuživale da postavljaju nerealne zahteve.

Prema Putinovim rečima, pregovarači iz Kijeva su se u početku složili da transformišu Ukrajinu u neutralnu zemlju i ograniče veličinu njene vojske, ali su kasnije naglo odustali od pregovora.

Putin je u četvrtak ponovio da zapadne pristalice Ukrajine pakleno žele da nateraju Kijev da se „bori do poslednjeg Ukrajinca”, sa ciljem da Moskvi nanesu „strateški poraz”.

On je naglasio da svi budući pregovori treba da budu zasnovani na dokumentima koji su nastali, tokom pregovora u Istanbulu 2022. godine.

U međuvremenu, Zelenski je pozvao Zapad da nastavi da vrši pritisak na Rusiju da prihvati uslove Kijeva.

Govoreći u petak na sastanku sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, on je insistirao da Moskva mora biti primorana da pristane na „pravi mir“, već ove jeseni.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …