Daćemo Ukrajini, još više tenkova!

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je planove za isporuku 77 Leopard 1A5 iz doba hladnog rata.

Nemačka će zajedno sa Danskom i Holandijom isporučiti Ukrajini, još 77 tenkova Leopard 1A5 iz doba Hladnog rata, najavio je ministar odbrane Boris Pistorijus…

Osim toga, Berlin namerava da Kijevu isporuči dodatnih dvanaest samohodnih haubica PzH 2000, rekao je on.

Kancelar Olaf Šolc odobrio je isporuku tenkova nemačke proizvodnje Ukrajini, već u januaru 2023. Iako je nepoznat broj tenkova koje je Kijev u međuvremenu izgubio, ruska vojska je objavila brojne video snimke, na kojima se vidi uništavanje opreme.

Pistorijus se u petak sastao sa Volodimirom Zelenskim na sastanku ukrajinske odbrambene kontakt grupe u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj. Zelenski je lično prisustvovao u pokušaju da dobije više odbrambene pomoći od svojih zapadnih pristalica.

Nemački ministar je uverio svog lidera da Berlin „ostaje u kontinuiranom procesu isporuke Ukrajini“.

Pistorijus je ocenio da je Nemačka zajedno sa Danskom, već isporučila Ukrajini 58 tenkova Leopard 1A5, a u bliskoj budućnosti bi trebalo da bude isporučeno, još 77 komada ove opreme.

„Ukrajini ćemo isporučiti dvanaest modernih haubica PzH 2000, a očekuje se da će šest stići u zemlju do kraja ove godine“, dodao je Pistorijus.

On je dalje rekao da protivvazdušna odbrana ostaje ključna oblast za Kijev i da je potrebno više opreme za bolju odbranu od ruskih raketnih napada.

Prema rečima ministra, Nemačka finansira kupovinu dvanaest sistema PVO IRIS-T koji će biti isporučeni Ukrajini.

Štaviše, Berlin je obećao više sistema srednjeg i kratkog dometa, uključujući više od 60 samohodnih protivavionskih topova Gepard.

Pistorijus je takođe tvrdio da je od novembra 2022. godine, više od 16.000 ukrajinskih vojnika obučeno na nemačkom tlu.

Sredinom jula bavarski dnevnik Minhner Merkur je, pozivajući se na vladine podatke, tvrdio da je Nemačka tajno isporučila Ukrajini „ogroman“ paket odbrambene pomoći, između kraja juna i početka jula.

Paket je navodno uključivao deset tenkova Leopard 1A5, između ostalog hardvera.

Mediji su tada tvrdili i da Berlin planira da pošalje još 85 istih tenkova u Ukrajinu do neutvrđenog datuma u ​​okviru zajedničkog projekta sa Danskom.

Moskva je dosledno upozoravala da zapadne isporuke oružja Ukrajini, služe samo za produženje krvoprolića, bez promene toka sukoba.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …