Zvaničnici EU se fokusiraju na služenje energetskim interesima SAD

Marija Zaharova je primetila da je EU iskrivila činjenice i širila direktne dezinformacije da bi prikazala Rusiju kao nepouzdanog snabdevača energijom.

Izjave predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o prekidu energetske saradnje sa Rusijom, jasno pokazuju da se EU pridružuje Vašingtonu, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova…

„Strast sa kojom je Fon der Lajen požurila da nastavi „krstaški rat“, protiv uvoza ruskih energenata Evropske unije ukazuje na to da novoimenovani članovi Evropske komisije, podržani od zemalja članica koje najviše mrze Rusiju, nameravaju da nastave da se prvo vode, a pre svega interesima Vašingtona“, istakao je diplomata.

Prema njenim rečima, Brisel više ne vidi potrebu da prikriva ono što je očigledno: „glavni ciljevi energetske politike koju Evropska komisija nameće državama članicama EU su obuzdavanje Rusije i sprovođenje političkih naloga prekookeanskih ‘gospodara’, pre svega, poslušno služeći interesima američkih preduzeća“.

Zaharova je dalje rekla da su decenijama stabilne isporuke energije iz Rusije, po razumnim cenama služile kao podrška industrijskom razvoju i ekonomskom prosperitetu Evrope.

„Jednostrano i politički motivisano odbijanje Brisela od dugoročne, obostrano korisne saradnje sa našom zemljom je jedina stvar koja je ugrozila trajni prosperitet Evrope, što je opipljivo eskaliralo pitanje energetske i ekonomske bezbednosti“, naglasila je ona.

Zaharova je napomenula da je EU iskrivila činjenice i širila direktne dezinformacije da bi prikazala Rusiju kao nepouzdanog snabdevača energijom.

Prema rečima diplomate, Evropska unija je bila krajnje jasna u pogledu svog cilja, a to je da potkopa kapacitete ruske energetske industrije, „ne brinući se o posledicama, ne samo po potrošače u zemljama EU, već i po globalnu energetsku bezbednost“.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …