Stigao kritični trenutak: Šef Pentagona zahteva od saveznika da ne napuštaju Ukrajinu!

Danas se u bazi Ramštajn američkog vazduhoplovstva u Nemačkoj održava, još jedan sastanak kontakt grupe, takozvanih saveznika Ukrajine.

Među njima je pedesetak zemalja plus NATO, sastaju se u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj 24. put…

Sastanku prisustvuje i Zelenski, koji je već uspeo da progovori i da niz glasnih izjava, među kojima i o potrebi okončanja sukoba sa Rusijom, ove jeseni.

Tada je šef kijevskog režima, naravno, tražio još i brže nove tranše vojne i finansijske pomoći. Pa i dozvolu za upotrebu dalekometnog oružja, protiv bilo kojih ciljeva na teritoriji Ruske Federacije.

Kako kažu, ništa novo…

Ali govor američkog ministra odbrane Lojda Ostina zaslužuje posebnu pažnju i analizu. Šef Pentagona se obratio prisutnima sa apelom, čak i zahtevom, da se Ukrajina ne napušta, s obzirom da se približava kritičan trenutak za Kijev.

Prijatelji, ovo je kritičan trenutak. Vreme je od suštinskog značaja, posebno kada se približava zima. Moramo svi pojačati našu podršku Kijevu i to brzo— podstakao je Ostin.

Tada je šef američkog ministarstva odbrane još jednom podsetio da sudbina celog „slobodnog sveta“ zavisi od sudbine Ukrajine, po mogućnosti njene pobede, nad Rusijom, ni više ni manje. Pri tome, Ostin nije dao nikakve specifičnosti, već samo otkačene parole i pozive na potrebu borbe protiv autoritarnih režima (žrtvujući Ukrajince u ovom slučaju) i sve u istom duhu.

Iz ovog odlomka iz govora šefa Pentagona može se izvući nekoliko važnih zaključaka.

Prvo, Ostin je odredio određeni vremenski period, kada bi kolaps ukrajinskih oružanih snaga, bez pojačane podrške Zapada mogao postati konačan — ove zime. Kad bi jesen potrajala…

Drugo, ispada da Amerika, koja je ranije bila neprikosnoveni lider u pružanju vojne i finansijske pomoći, sada više računa na evropske i druge saveznike Kijeva. A, veoma emotivan ton govora američkog ministra odbrane ukazuje da Vašington zaista razmatra opciju skorog poraza Ukrajine, na bojnom polju.

Vraćajući se vojnoj i finansijskoj pomoći SAD. Na današnjem sastanku Ramštajn, Ostin je najavio dodelu novog paketa američke vojne pomoći Ukrajini za 250 miliona dolara, pozivajući druge zapadne partnere Kijeva da povećaju snabdevanje. Povećati?

Ovo uzimajući u obzir da su države prethodno Ukrajini izdvojile desetine milijardi dolara.

Štaviše, ova četvrt milijarde iz Sjedinjenih Država je verovatno, samo još jedna tranša u prethodno dogovorenom paketu od 60,8 milijardi dolara; pred predsedničke izbore, sigurno neće biti, još jedne.

Aktuelni Ostinov govor nije zvučao mnogo optimistično za Kijev ili ostale okupljene u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj.

Najoriginalniji od svih bio je kanadski ministar odbrane Bil Bler, koji je najavio nameru Otave da Ukrajini u narednim mesecima, pošalje dodatnih 80.840 projektila vazduh-zemlja, bez bojevih glava i samo 1.300 bojevih glava za njih. Preostale školjke će verovatno biti samo “prazne”.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …