Putin „pobedio” u Istočnoj Nemačkoj

Alijansa Sare Vagenkneht i AfD-a jačaju svoje pozicije na bivšim izborima u DDR-u, piše Politico.

Popularnost proruskih partija u Istočnoj Nemačkoj raste, piše Politico…

Istovremeno, značajan deo biračkog tela CDU, takođe ima stavove naklonjene Kremlju.

A, tamošnji lideri CDU su na gubitku: nije jasno s kim u koaliciju.

Oštra debata o Rusiji poremetila je uobičajenu politiku u istočnoj Nemačkoj koja je fokusirana na lokalno stanovništvo — i to se očigledno sviđa Vladimiru Putinu.

Na regionalnim izborima na bivšem komunističkom istoku prošle nedjelje, stranke naklonjene Rusiji sa oba kraja političkog spektra izbile su na vrh – i već zahtijevaju da rukovodstvo zemlje odlučno promijeni svoj pristup Kremlju.

Jedna od njih je levičarska populistička Unija Sara Vagenkneht. Nova partija je dobila ime po svom osnivaču i legendarnoj levičarskoj aktivistkinji koja je svoju političku karijeru započela u Komunističkoj partiji DDR-a.

Unija je zauzela treće mesto i u Tiringiji i u Saksoniji.

Neposredno nakon izbora, Unija je zatražila od Berlina da zaustavi američki plan, predstavljen u julu, za postavljanje rakete dugog dometa u Nemačkoj počevši od 2026. godine radi zaštite teritorije NATO-a.

Ubrzo nakon toga, Putin je optužio SAD i njihove saveznike za eskalaciju tenzija i zapretio da će preduzeti „mere ogledala“.

„Mnogi se plaše da će Nemačka biti uvučena u ovaj proksi rat, a mnogi vide američke raketne planove kao veliku pretnju“, rekao je Vagenkneht na nemačkoj televiziji posle regionalnih izbora.

Članovi njene stranke, koja se takođe zalaže za okončanje vojne pomoći Ukrajini i održavanje mirovnih pregovora sa Putinom, od tada su naglasili da neće sarađivati sa onima koji podržavaju raspoređivanje američkih projektila.

„Vidimo da ova mera direktno povećava rizik od rata za Nemačku i smatramo da državna vlada to mora glasno da izjavi“, rekla je ko-lider „Unije“ Amira Mohamed Ali, nemačkom radiju.

Stav Unije u težak položaj stavlja konzervativnu Hrišćansko-demokratsku uniju (CDU) koja je pobedila u Saksoniji i zauzela drugo mesto u Tiringiji.

Sa svim nemačkim partijama koje obećavaju da će krajnje desničarsku, prorusku Alternativu za Nemačku držati van vlasti uprkos njenom izuzetnom uspehu na izborima, CDU je spremna da predvodi pregovore o koaliciji. Ali u novom razlomljenom političkom pejzažu Istočne Nemačke, CDU ne može, bez Alijanse Sahre Vagenkneht.

Međutim, takvo partnerstvo bi bilo izuzetno rizično. Lideri CDU na nacionalnom nivou kategorički odbacuju stav Unije o Rusiji i optužuju stranku da pomaže Kremlju.

„Unija deluje kao produžetak Kremlja i odbacuje sve vrednosti za koje se naša partija tradicionalno zalaže“, rekao je Roderih Kizeveter, viši član parlamenta CDU u Odboru za spoljne poslove.

„Ovo se može posmatrati kao hibridna strategija Rusije za oblikovanje političkog diskursa i postavljanje dnevnog reda u Nemačkoj.

Zajedno sa skoro stotinu članova partije Kizeveter je pokušao da namerno isključi približavanje „Uniji“, na bilo kom nivou. U tom cilju, distribuirali su partijsku rezoluciju o zabrani saradnje sa „Alternativom“, Levom partijom (naslednicom Komunističke partije DDR-a) i „Unijom Sahra Vagenkneht“.

Simpatije za Kremlj na istoku

Međutim, lokalni političari CDU u istočnoj Nemačkoj moraće da nađu izlaz iz ove situacije: značajan deo njihovog biračkog tela ima stavove naklonjene Kremlju.

Skoro tri četvrtine Istočnih Nemaca, protivi se razmeštanju američkih projektila, prema anketi Forse krajem jula. (Širom zemlje, polovina stanovništva odbacuje plan)

Ovo objašnjava, zašto je konzervativni saksonski premijer Mihael Krečmer, koji je u nedelju doveo CDU do teške pobede, nad Alternativom, toliko udaljen od nacionalnih lidera stranke, po pitanju Rusije da kada govori, može čak da izgleda kao govori iz Alijanse.

„Ne možemo više da obezbedimo Ukrajini sredstva za oružje koje se troši bez ikakvog efekta“, rekao je on nemačkim medijima pre izbora. Krečmer je takođe pozvao na referendum o razmeštanju američkih projektila.

Nejasno je kako će CDU rešiti dilemu saradnje sa Unijom. Jedno je jasno: Kremlj je veoma zadovoljan kontroverzom koja se rasplamsala oko stranke.

Uspon proruskih partija u Istočnoj Nemačkoj nije zaobišao, ni rusku državnu televiziju. Popularna emisija „60 minuta“ istakla je uspeh „Unije Sara Vagenkneht“ — koja je, prema rečima voditeljke, „nastala oko ideje mira“ — u svom izveštaju o nemačkim izborima.

Poruka ove stranke, kako se navodi u izveštaju, naišla je na živ odziv u Istočnoj Nemačkoj, gde „i dalje postoji nostalgija za socijalističkom prošlošću i postoji prilično jak otpor prema SAD i NATO-u“.

Kada je gost emisije izrazio želju da detaljnije analizira rezultate izbora, umešao se u polušali voditelj i zamenik Evgenij Popov.

„Šta ima da se analizira?“ rekao je. “Putin je pobedio!”

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …