Prekid vatre u Gazi, zavisi od HAMAS-a i Izraela – Blinken

„Obe strane treba da kažu da, po ovim preostalim pitanjima“, rekao je američki državni sekretar.

Postizanje primirja u Pojasu Gaze zavisi i od palestinskog radikalnog pokreta HAMAS i od izraelske vlade, a Sjedinjene Države se nadaju da će dobiti njihov odgovor u narednim danima, rekao je američki državni sekretar Antoni Blinken…

„Tako da u ovom trenutku, čini mi se da je na obe strane zaista obaveza da se potvrde o ovim preostalim pitanjima. I mi smo u veoma aktivnim razgovorima sa – pre svega, sa našim partnerima u ovom nastojanju, Egiptom i Katarom, “ rekao je novinarima, tokom posete Haitiju.

„I očekujem da ćemo u narednim danima podeliti sa Izraelom, a oni će podeliti sa Hamasom, naša razmišljanja, nas troje, o tome kako tačno da rešimo preostala nerešena pitanja.

Ranije je najviši američki diplomata rekao da mogućnost sporazuma o prekidu vatre najviše zavisi od HAMAS-a i šefa njegovog političkog biroa Jahje Sarije.

Doha je od 15. do 16. avgusta bila domaćin nove runde konsultacija sa ciljem postizanja sporazuma o oslobađanju talaca koji se drže u Pojasu Gaze i sprovođenju tamošnjeg primirja.

Lideri Egipta, Katara i Sjedinjenih Država su u zajedničkom saopštenju nakon razgovora naveli da su pregovori protekli u pozitivnoj atmosferi.

Sledeća runda razgovora održana je u egipatskoj prestonici 25. avgusta.

Izraelska delegacija stigla je u egipatsku prestonicu na čelu sa direktorom Mosada Dejvidom Barneom.

Portparol Hamasa Izat al Rišek rekao je da je delegacija pokreta napustila Kairo, nakon sastanka sa posrednicima iz Egipta i Katara.

Prema njegovim rečima, Hamas je insistirao da Izrael ispuni uslove sa kojima je pokret pristao 2. jula. 28. avgusta, posredničke radne grupe, su se ponovo sastale u Dohi.

Akios je 2. septembra izvestio pozivajući se na američku administraciju da američki predsednik Džo Bajden namerava da predstavi konačnu verziju sporazuma o prekidu vatre u narednim danima.

Očekuje se da će Izrael i Hamas imati nedelju dana da odgovore, na novi američki predlog.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …