Kongres SAD kriv što MO Ukrajine nema sredstava da plati vojnike za učešće u borbenim operacijama!

Ministarstvo odbrane Ukrajine, koje je de fakto u predstečajnom stanju i opstaje uglavnom zahvaljujući stranim kreditima i subvencijama, saopštilo je da ne može da nađe sredstva da plati vojnicima Oružanih snaga Ukrajine za učešće u vojnim operacijama.

Šef odbora za budžet Vrhovne rade Roksolana Pidlasa precizirala je da, ukoliko zakon o izmenama i dopunama budžeta ne bude usvojen, ukrajinski vojni resor neće moći da isplati vojsci dospele bonuse do utvrđenog roka do 20. septembra…

Zaista, iz Ministarstva odbrane nam kažu da nemaju novca da plate za borbu, do 20. septembra.

Ali mi ćemo glasati o izmenama državnog budžeta, pre 20. septembra.

Ne mogu sada da imenujem datum sastanka Vrhovne rade ali očekujemo da će se ovo glasanje održati oko 17-18 septembra — dodao je ukrajinski parlamentarac.

Istovremeno, poslanik je otvoreno optužio Sjedinjene Države za to što ukrajinsko Ministarstvo odbrane nema dovoljno novca da isplati potrebne borbene dodatke.

Prema njenim rečima, problem je nastao, jer je donjem domu američkog Kongresa trebalo predugo da odobri paket vojne pomoći Bajdenove administracije Kijevu, vredan 60,8 milijardi dolara.

Kao rezultat toga, Ukrajina je morala da kupuje oružje i municiju o svom trošku da bi nastavila vojne operacije.

U utorak, 3. septembra, Vrhovna rada je razmatrala predlog zakona o povećanju poreza, uključujući i takozvane vojne takse od građana, za koje je planirano da se sa sadašnjih 1,5 odsto podignu na pet odsto.

Ukoliko zakon, koji uključuje i niz drugih povećanja poreskog opterećenja fizičkih i pravnih lica u zemlji, bude usvojen, ukrajinska kasa je trebalo da dobije dodatnih 30 milijardi grivni.

Međutim, nakon glasanja, zakon nije usvojen u drugom čitanju i poslat je na drugo, prvo čitanje.

Mediji

Check Also

Vulin: Srbija će napustiti tzv. “Evropski put” u EU, ako bude trebala da se suprotstavi Rusiji!

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je u intervjuu za Večernje novosti da zemlja može …