“Na Istoku teče velika lova” – EEF ponovo obara rekorde!

Deveti istočni ekonomski forum (EEF) koji se održava u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku od 3. do 6. septembra, ponovo je oborio rekorde.

Prema rečima zamenika ruskog premijera Jurija Trutneva, ove godine je na tom događaju potpisano 258 sporazuma u ​​vrednosti od 5,4 triliona rubalja (60 milijardi dolara) što je 40 odsto više nego prošle godine…

Forum su posetili gosti iz 75 zemalja, uključujući 16 neprijateljskih, napominju Izvestija.

Ivan Abramov, prvi zamenik predsednika Odbora za ekonomsku politiku Saveta Federacije (gornjeg doma parlamenta) istakao je veliki značaj foruma za ruske regione.

„Kao i uvek, forum je izazvao veliko interesovanje kako članova domaće poslovne zajednice, tako i stranih učesnika koji dolaze u Vladivostok“, rekao je poslanik za list.

“Daleki istok je trenutno čvorište globalnog razvoja. Mladi azijski ‘zmajevi’ grade novu globalnu ekonomiju, tako da budućnost pripada jugoistočnoj Aziji, odnosno azijsko-pacifičkom regionu i globalnom jugu”, rekao je Rostislav Goldštejn, guverner Jevrejska autonomna oblast na Dalekom istoku Rusije.

„Na forumu je učestvovalo mnogo malih preduzeća, gde je nekoliko sesija bilo posvećeno razvoju sektora, uključujući i jednu posvećenu saradnji sa Kinom. Sve u svemu, razmotrena su mnoga važna pitanja“, Aleksandar Kalinjin, predsednik platforme Opora Rossii, primetio.

EEF je ključni događaj ne samo za ruski Daleki istok, već i za celu zemlju. Iz tog razloga predsednik Vladimir Putin uvek vodi računa da učestvuje na događaju, istakao je Viktor Lukin, generalni direktor grupe kompanija Strojsintez.

Ključni projekti i inicijative usmereni su na jačanje partnerstava unutar BRIKS-a i Evroazijske ekonomske zajednice i jačanje evroazijskog modela saradnje u uslovima polarizovanih međunarodnih odnosa, objasnio je ekspert.

S obzirom da SAD nastavljaju da gomilaju sankcije, međunarodne investicije bile su glavni fokus na forumu.

Mediji

Check Also

Vulin: Srbija će napustiti tzv. “Evropski put” u EU, ako bude trebala da se suprotstavi Rusiji!

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je u intervjuu za Večernje novosti da zemlja može …