IAEA namerava da poveća saradnju sa Rusijom!

„Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naš nemilosrdni kompromis sa nuklearnom bezbednošću“, naglasio je generalni direktor Rafael Grosi.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) proširiće saradnju sa Rusijom, izjavio je generalni direktor Rafael Grosi posle razgovora sa generalnim direktorom Rosatoma Aleksejem Lihačovim…

„Uprkos svim ovim izazovima, interesantno je da radimo na brojnim važnim oblastima koje se tiču nuklearne energije“, rekao je on.

„I želim da kažem da smo se dogovorili da će IAEA u nizu oblasti koje se odnose na to povećati svoj dijalog i saradnju sa Rusijom.

Prema Grosiju, „spaljivanje rashladnog tornja u nuklearnoj elektrani Zaporožje, novonastala situacija u Kursku, da pomenemo samo dva, su jasni pokazatelji da ne možemo smanjiti oprez, kada je reč o zaštiti nuklearne bezbednosti u ovim teškim vremenima“.

„Ovde s vremena na vreme može biti frustracija, frustracija ima i u Ukrajini, kada je u pitanju ono što imamo da kažemo. Nadam se da svi razumeju rad IAEA, tehničku osnovu, onoga što radimo i naše ne- nemilosrdni kompromis sa nuklearnom bezbednošću i to će se nastaviti, bez obzira na poteškoće, sa kojima se suočavamo“, objasnio je on.

Grosi je dodao da je IAEA odgovarajuće sredstvo za olakšavanje nuklearne bezbednosti uprkos „neverovatno teškoj situaciji“.

„Preko IAEA, usuđujem se da kažem, obe strane znaju da postoji tehnički, profesionalni kanal komunikacije. Kao što bih rekao, nećemo uvek biti potpuno saglasni, ali integritet procesa je tu i kada pogledate to je jedini postojeći kanal koji imamo, uprkos poteškoćama i frustracijama, to je za mene od suštinskog značaja.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …