Durov odbija diplomatsku pomoć Rusije i Emirata! — Politico

„Dotična osoba je odbila rusku konzularnu zaštitu i konzularnu posetu Emirata ali je pristala da ambasada Emirata bude u toku sa njegovom situacijom“, rekao je zvaničnik.

Osnivač Telegrama Pavel Durov odbio je diplomatsku pomoć bilo Rusije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekao je francuski zvaničnik, a prenosi Politiko…

„Dotična osoba je odbila rusku konzularnu zaštitu i konzularnu posetu Emirata ali se složila da ambasada Emirata bude u toku sa njegovom situacijom“, rekao je zvaničnik.

Durov je zadržan na aerodromu Le Burže 24. avgusta. 28. avgusta mu je preliminarni pritvor završen.

Preduzetnik je predat sudu, gde je tužilac Durova teretio za šest krivičnih dela, među kojima je i saučesništvo u upravljanju onlajn platformom koja je omogućavala nezakonite transakcije, počinjene u okviru kriminalne grupe.

Za prekršaj je, kako se navodi u saopštenju pariskog tužilaštva, zaprećena kazna do 10 godina zatvora i novčana kazna od 500.000 evra.

Odlukom istražnog sudije, preduzetnik je otišao pod sudski nadzor uz obavezu da položi jemstvo, od 5 miliona evra.

Takođe mora da se pojavljuje dva puta nedeljno u policijskoj stanici i zabranjeno mu je da napušta Francusku.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da su ruske diplomate činile, sve što je trebalo u vezi sa situacijom oko pritvaranja Durova i da je Rusija, takođe zatražila konzularni pristup.

Ruska ambasada u Francuskoj je za TASS rekla da će nastojati da zaštiti Durovljeva prava i da mu obezbedi pristup konzularnim uslugama ali da je „francuska strana do sada odbijala da sarađuje, po ovom pitanju“.

Mediji

Check Also

Vulin: Srbija će napustiti tzv. “Evropski put” u EU, ako bude trebala da se suprotstavi Rusiji!

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin rekao je u intervjuu za Večernje novosti da zemlja može …