Zelenski obećava da će ‘držati’ okupiranu rusku teritoriju

Ukrajina namerava da okupira deo ruske Kurske oblasti na neodređeno vreme, izjavio je Vladimir Zelenski. Zvaničnici u Kijevu su ranije nagovestili da planiraju da ga iskoriste kao moneta za pregovaranje u potencijalnim pregovorima sa Moskvom.

U intervjuu za NBC News objavljenom u utorak, ukrajinski lider je upitan, šta planira da uradi sa međunarodno priznatom ruskom teritorijom koju je zauzeo Kijev kao rezultat velikog prekograničnog upada koji je počeo prošlog meseca…

Dok je Zelenski naglasio da Ukrajini „ne treba ruska zemlja“ i da „ne želi da tamo dovodi naš ukrajinski način života“, ona namerava da „zadrži“ teritoriju, jer je ključna za „plan pobede“ Kijeva za okončanje sukoba.

„Za sada nam je potrebno“, rekao je.

On je odbio da kaže da li Ukrajina planira da zauzme, još ruske zemlje.

„Uz dužno poštovanje, ne mogu da govorim o tome“, rekao je Zelenski, navodeći iste razloge koji su primorali Kijev da čuva u tajnosti pripreme za ofanzivu na Kursk.

Ukrajina je 6. avgusta započela napad velikih razmera na region Kursk, počinivši, kako se izveštava, neke od svojih najboljih brigada opremljenih oklopima koje je isporučio Zapad. Iako je postigla neke početne rezultate, Moskva kaže da je napredak zastao.

Rusko Ministarstvo odbrane procenilo je gubitke Kijeva u ofanzivi Kursk, na više od 9.300 vojnika i 700 oklopnih vozila.

Mihail Podoljak, viši pomoćnik Zelenskog, rekao je da je cilj napada bio da se obezbedi jača pozicija, tokom potencijalnih mirovnih pregovora sa Moskvom i da se unese strah, među rusko stanovništvo.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je upad kao provokaciju, optuživši Ukrajinu da neselektivno gađa civile i obećavši da će se Moskva na kraju „pozabaviti ukrajinskim banditima“ koji su ušli u oblast Kursk.

On je signalizirao da Rusija ne planira da ulazi u pregovore, dok upad ne bude potpuno poražen, dodajući, međutim, da Moskva u principu ne odbija pregovore.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …