SAD zaplenile Madurov avion!

Mlaznjak je navodno koristio predsednik Venecuele i prekršio sankcije koje je Vašington uveo, toj zemlji.

Američka vlada zaplenila je avion koji je navodno koristio venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, tvrdeći da krši sankcije Vašingtona, protiv Karakasa, izvestio je u ponedeljak Si-En-En…

Amerikanci su optužili Madura za trgovinu drogom i odbili da priznaju njegove pobede, na poslednja dva predsednička izbora u Venecueli.

„Zaplena letelice šefa strane države je nezapamćena u krivičnim stvarima.

Šaljemo jasnu poruku da niko nije iznad zakona, niko nije iznad dometa američkih sankcija“, rekao je neimenovani zvaničnik Vašingtona za CNN, koji je prvi preneo priču u ponedeljak.

Kako prenosi CNN, avion je vredan oko 13 miliona dolara, a zaplenjen je u saradnji sa dominikanskim vlastima.

Američki mediji nisu identifikovali avion, navodeći samo da je zaplenjen u Dominikanskoj Republici i odleteo u Majami na Floridi. Odeljenja za unutrašnju bezbednost, trgovinu i pravosuđe su bila uključena u zaplenu.

Majami herald je identifikovao avion kao Dassault Falcon 900EKS, francuski korporativni mlaznjak koji je prethodno posetio Kubu, Brazil i St. Vinsent i Grenadini, „često sa Madurom u avionu“. Izgleda da je registrovan u San Marinu.

Herald je citirao zapise američke Federalne uprave za avijaciju (FAA) koji pokazuju da je kompanija sa sedištem na Floridi prodala avion kompaniji u St. Vincent, koji ga je zatim preprodao San Marinu.

Američka vlada tvrdi da je preprodavac venecuelanska lažna kompanija i da je prodaja prekršila njene sankcije, protiv Venecuele.

Američki zvaničnici opisali su ovaj avion kao venecuelanski ekvivalent američkom Air Force One, napominjući da je Maduro, njime leteo na brojne lokacije.

Nije jasno kako je završio u Dominikanskoj Republici, pošto je Venecuela obustavila komercijalni vazdušni saobraćaj, sa ostrvom posle predsedničkih izbora 28. jula.

Prema CNN-u, SAD nameravaju da zaplene avion kroz proces oduzimanja imovine. To znači da bi Venecuela mogla teoretski da ga ospori na sudu – ako nađe način da zaobiđe sankcije da to učini.

Ovo je drugi venecuelanski avion koji su SAD zaplenile ove godine.

Argentina je u februaru poslala SAD teretni avion Boing 747-300M zaplenjen 2022., jer ga je Karakas navodno kupio od iranske kompanije, pod sankcijama.

Maduro je zaplenu nazvao “flagrantnom krađom”, od strane vlade argentinskog predsednika Havijera Majlija.

Vašington je poslednjih godina zaplenio bankovne račune i imovinu Venecuele u vrednosti od dve milijarde dolara, rekao je za CNN jedan neimenovani zvaničnik.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …