SAD ‘blizu’ davanja raketa dugog dometa Kijevu!

Uključivanje projektila JASSM u novi paket naoružanja za Ukrajinu bi navodno moglo biti objavljeno, ove jeseni.

SAD su “blizu” da odobre isporuku krstarećih raketa dugog dometa Ukrajini uprkos ponovljenim upozorenjima Moskve, preneo je Rojters u utorak, pozivajući se na zvaničnike koji su govorili, pod uslovom da ostanu anonimni…

Oružje o kome je reč – Zajedničke rakete za otpor vazduh-zemlja (JASSM) – moglo bi da se integriše u borbene avione F-16 američkih dizajna koje su Kijevu isporučili zapadni sponzori.

Prema novinskoj agenciji, očekuje se da će uključivanje JASSM-a u novi paket naoružanja za Kijev biti javno objavljeno ove jeseni.

Izvori, međutim, napominju da su razgovori o projektilima u toku i da konačna odluka, tek treba da se donese.

Oni su takođe tvrdili da bi stvarna isporuka oružja mogla da potraje “nekoliko meseci”, pošto će američke vlasti morati da razrade tehničke detalje, tog poteza.

Razvijeni od strane kompanije Lockheed Martin, JASSM-i bi mogli da dozvole kijevskoj vojsci da napadne ciljeve na oko 300 km unutar ruske granice ili do 500 km za neke ekskluzivnije verzije većeg dometa.

Iz izveštaja nije jasno koji od ova dva tipa SAD planiraju da daju Kijevu.

Jedan izvor tvrdi da postoje napori da se rakete učine kompatibilnim sa nezapadnim borbenim avionima u trenutnom inventaru Ukrajine, pošto je zemlja do sada dobila, samo prvu seriju F-16 koja je obećana.

Jedan od izvora je tvrdio da se davanje Ukrajini JASSM smatra osetljivim pitanjem, jer bi to povećalo pritisak na Vašington da ublaži ograničenja na Kijevu u upotrebi svog oružja.

Dok je Ukrajina već dobila zeleno svetlo od nekoliko zapadnih zemalja da koristi svoje oružje za pogađanje „legitimnih“ ciljeva unutar Rusije, SAD su do sada odobravale upotrebu svog oružja samo za odbranu od prekograničnih napada ali ne i za „duboke udare“, na rusku teritoriju.

Kijev mesecima zahteva od svojih zapadnih pristalica da prošire dozvoljeni opseg udara i odobre upotrebu zapadnog oružja za napad na ciljeve, duboko u Rusiji.

Tokom nedavnog putovanja u SAD, visoki zvaničnici iz Kijeva su navodno pokazali Amerikancima listu ciljeva daleko izvan granica Rusije koje su želeli da napadnu.

Moskva je dugo upozoravala Zapad da ne dozvoli Kijevu da udari na rusku teritoriju, što bi smatrala eskalacijom neprijateljstava.

Rusija je takođe zapretila da će isporučiti sličnu vojnu opremu zapadnim neprijateljima u znak odmazde ako se njena upozorenja ne poštuju.

Komentarišući listu želja Kijeva za ruske mete, ambasador Moskve u Vašingtonu, Anatolij Antonov, upozorio je da SAD „neće moći da sede sa druge strane okeana“, ako ukinu ograničenja na ukrajinsku upotrebu svojih raketa i ako sve krene naopako – isporučena oprema će neminovno biti uništena.

Mediji

Check Also

Broj ruske vojske povećan, srazmerno količini pretnji našoj zemlji — Kremlj

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov objasnio je odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da poveća broj Oružanih …