Olaf Šolc je “veoma deprimiran”

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da je “veoma deprimiran” zbog uspeha krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) na pokrajinskim izborima u Tiringiji i Saksoniji.

Na glasanju u nedelju AfD je u obe istočne pokrajine osvojila preko 30 odsto glasova…

U Tiringiji je na prvom mestu, u Saksoniji na drugom. Šolcovi socijaldemokrati (SPD) su na izborima prošli katastrofalno.

Kancelar je ocenio da je AfD snažno ojačala, posebno na istoku zemlje, zbog rastuće nesigurnosti “u vremenu preokreta”, što je izraz kojim opisuje situaciju u Evropi posle napada Rusije na Ukrajinu.

Druga dva razloga za uzlet desnice su, prema Šolcu, sam rat i neregularni migranti, rekao je u razgovoru sa građanima u sredu uveče u Berlinu. Zbog tog uzleta, dodao je, treba barem nešto da se uradi.

“To što populizam dobija, toliko mnogo podrške, to nije dobro. I sada svi mi moramo da vidimo, šta da radimo.”

Veliki privredni i društveni preokreti uznemiravaju mnoge građane, kazao je kancelar. Kao primer je izdvojio transformaciju privrede radi smanjivanja emisija štetnih gasova.

Delima moramo da dokažemo da možemo da sprovedemo modernizaciju, dodao je Šolc.

Kada je reč o pitanju iregularnih migracija, vlada sada mora da pokaže da to ima pod kontrolom. “To je ono čemu težim”, istakao je Šolc.

Kancelar nije spreman da menja politiku prema ratu u Ukrajini. Želi, rekao je, da nastavi da šalje oružje Ukrajini i da pritom “delujemo razborito kao i do sada”.

SPD je na izborima u Tiringiji i Saksoniji dobila najmanje glasova od 1990. U Tiringiji je sa 6,1 odsto imala svoj najgori rezultat na nekim pokrajinskim izborima u istoriji.

U razgovoru sa građanima u sredu Šolc je prvi put progovorio o izborima.

Istina, u ponedeljak je u pisanoj formi saopštio da su rezultati “gorki”.

Istovremeno je sugerisao da mu je laknulo što je SPD ostala u dva pokrajinska parlamenta, odnosno što nije dobila manje od pet odsto glasova.

U sredu je samo kazao da se nadao boljem razultatu i ponovio da je predizborna kampanja socijaldemokrata bila dobra.

B92

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …