Mosk preti da će krenuti na imovinu brazilske vlade!

Tehnološki mogul Elon Musk obećao je da će tražiti zaplenu imovine brazilske vlade u SAD ako Brazil ne vrati imovinu koja pripada njegovim kompanijama X (ranije Tviter) i Space X.

Prošle nedelje, Vrhovni sud Brazila je naredio da se X-ove operacije „odmah obustave“ i zapretio kaznom od 50.000 brazilskih reala (8.874 dolara) dnevno za svakoga, ko pokuša da zaobiđe zabranu platforme koristeći VPN…

Sudija je dao Guglu i Epl pet dana da uklone X iz svojih prodavnica aplikacija.

Odluku je u ponedeljak potvrdilo sudsko veće Saveznog vrhovnog suda.

Sud je takođe zamrznuo račune provajdera satelitskog interneta Starlink, podružnice Moskove kompanije SpaceX, kako bi se osiguralo plaćanje kazni izrečenih, zbog propusta da imenuje novog pravnog zastupnika za X, u Brazilu.

„Ako brazilska vlada ne vrati, nezakonito zaplenjenu imovinu X-a i SpaceKs-a, takođe ćemo tražiti recipročno oduzimanje vladine imovine“, napisao je Mosk na svojoj platformi na društvenim mrežama.

„Nadam se da Lula uživa u letećim reklamama“, dodao je milijarder, misleći na brazilskog predsednika Luisa Ignasija Lulu da Silvu. Mosk je odgovorio na tvit novinskog izveštaja o konfiskaciji aviona koji je navodno koristio venecuelanski predsednik Nikolas Maduro, od strane američke vlade, tvrdeći da je prekršio sankcije Vašingtona, protiv Karakasa.

Gorki spor, između brazilskih vlasti i američkog biznismena počeo je u aprilu, kada je sudija brazilskog Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes naredio X da izbriše naloge koji pripadaju nekolicini pristalica bivšeg predsednika Žair Bolsonara, nazivajući ih „digitalnim militantima“ koji šire „dezinformacije“ o sebi i sudu.

Milijarder je odbio zahtev, ističući da bi poštovanje naredbe prekršilo brazilske zakone.

Musk je najavio planove za obustavu poslovanja u zemlji, navodeći kako je nazvao cenzure koje je njegova kompanija odbila da ispoštuje.

Komentarišući zaplenu Starlinkovih računa, Mask se usprotivio „apsolutno nezakonitoj radnji” preduzete, bez ikakvog dužnog postupka, ističući da su X i SpaceX „dve potpuno različite kompanije sa različitim akcionarima”.

Takođe je obećao da će brazilskim klijentima kompanije obezbediti besplatan pristup internetu, dok će nalozi ostati blokirani.

U ponedeljak je Rojters izvestio da je visoki vladin zvaničnik rekao da bi brazilsko regulatorno telo za telekomunikacije Anatel moglo da uvede sankcije Starlinku, koji je trenutno jedina kompanija koja je odbila da ispoštuje odluku o zatvaranju X.

Anatel je upozorio da je licenca te kompanije za rad u zemlja bi mogla biti opozvana.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …