EU “žali” što je Mongolija odbila da uhapsi Putina

Evropska unija je „primila, k znanju” posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Mongoliji i izrazila žaljenje, što vlada u Ulan Batoru, nije privela svog gosta.

Putin je proveo dva dana u Mongoliji, učestvujući u bilateralnim razgovorima i obeležavajući 85. godišnjicu pobede u Drugom svetskom ratu, nad carskim Japanom u bici na Halhin Golu…

„Predsednik Putin je pod nalogom za hapšenje MKS-a, zbog međunarodnih zločina, posebno navodnih zločina protivzakonite deportacije i ilegalnog premeštanja dece“, navodi se u saopštenju EU u utorak.

„EU žali što Mongolija, država potpisnica Rimskog statuta MKS, nije ispunila svoje obaveze, po statutu da izvrši nalog za hapšenje“, dodaje blok.

Međunarodni krivični sud je izdao nalog za Putinovo hapšenje u martu 2023. godine, uprkos tome što nije imao jurisdikciju nad Rusijom. Moskva je odbacila optužbe suda kao neosnovane.

Ruski predsednik je otputovao u Mongoliju, na poziv svog kolege Ukhnaagiina Khurelsuha i sastao se sa najvišim zvaničnicima u Ulan Batoru, kako bi razgovarali o strateškom partnerstvu dve zemlje.

I Ukrajina i Međunarodni krivični sud tražili su Putinovo hapšenje od Mongolije ali je Kremlj rekao da nema “nema zabrinutosti”, jer su sva pitanja unapred razrađena, sa Ulan Batorom.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je ispratio Putina u Mongoliju, rekao je da je prirodno da ljudi sa „nacističkim delima“ brinu o dvojici suseda koji su se borili rame uz rame u Drugom svetskom ratu.

Žao mi ih je ako su zabrinuti, zbog ovoga“, rekao je Lavrov novinaru Pavelu Zarubinu u utorak.

Mediji

Check Also

Li Ming: Kina se protivi bilo kakvom mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari Srbije!

Kineski ambasador Li Ming izjavio je večeras da se Kina protivi bilo kakvom mešanju spoljnih …