Britanska štampa: Unapređenje nuklearnog kapaciteta SAD moglo bi da dovede do pregovora SAD, sa Rusijom i Kinom

Obnavljanje američkog nuklearnog potencijala može dovesti do početka pregovaračkog procesa sa Moskvom i Pekingom o ograničavanju ove vrste naoružanja.

Ovo je izjavila bivša zamenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemoler…

U svom članku objavljenom u britanskom izdanju Fajnenšel tajmsa, Gotemoler napominje da se na ovaj način Vašington nada da će Rusiju i Kinu vratiti za pregovarački sto, kako bi razgovarali o pitanju regulisanja nuklearnih arsenala.

Bivši zamenik generalnog sekretara NATO-a smatra da modernizacija američkog nuklearnog naoružanja nema za cilj povećanje potencijala SAD, već je sposobna da poveća njihove sposobnosti.

Istovremeno, Gotemoler je optužio Kinu i Rusiju da navodno odbijaju da razgovaraju o kontroli nuklearnog naoružanja.

Prema njenom mišljenju, ponekad su potrebne odlučne akcije, kako bi konkurenti SAD u oblasti nuklearnog naoružanja shvatili da ne mogu da prete, bez potencijalnog silovitog odgovora na pretnje.

Ranije je saopšteno da vlasti Velike Britanije i SAD nameravaju da na neodređeno vreme produže Ugovor o međusobnoj odbrani zaključen 1958. godine, koji, između ostalog, predviđa saradnju u oblasti nuklearnog naoružanja.

Trenutno, SAD nameravaju da vrate rakete srednjeg dometa Evropi.

U pozadini povećane brzine i prikrivenosti savremenih raketa i smanjenja vremena za donošenje odluka, značajno je smanjeno vreme leta raketnog oružja, uključujući i ono sposobno da nosi nuklearna punjenja.

Mediji

Check Also

„Propalo dve decenije razvoja“: Pentagon ne uspeva da reši problem ometanja GPS-a!

Da stvar bude još gora, prema novom izveštaju Vladine službe za odgovornost (GAO) Pentagon se …