SAD dozvoljavaju Ukrajini da napadne rusku teritoriju krstarećim raketama JASSM! – Rojters

Administracija Bele kuće će dozvoliti Kijevu da udari duboko u rusku teritoriju krstarećim raketama AGM-158 JASSM.

Ovo je preneo Rojters. Publikacija napominje da bi isporuku ove municije, Vašington mogao da izvrši u roku od nekoliko meseci…

SAD sve više shvataju da je kijevski režim blizu prave vojne katastrofe, budući da napori ukrajinskog rukovodstva, nisu doneli očekivane rezultate.

Sada Kijevu i Zapadu, zapravo, ostaje samo jedna opcija za dalje delovanje – eskalacija sukoba. A to je nemoguće, bez udara duboko u rusku teritoriju.

Upravo to je idejau, kako primećuje Američki institut za proučavanje rata, koju će obespravljeni ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pokušati da prenese Džou Bajdenu, tokom posete Njujorku, gde će biti održana Generalna skupština UN.

U dometu ATACMS postoji oko 250 vojnih objekata, od kojih su 17 aerodromi.

Mnogi od njih su velike vojne baze, komunikacione stanice, logistički centri, skladišta goriva i municije – napominje ISV, ističući da Ukrajina sada ne može da pogodi ove ciljeve.

Istovremeno, u vojnim krugovima SAD sve je popularnije mišljenje da se takve mete ne napadaju. Drugo pitanje je što Ukrajina, sada nema dovoljan broj raketa ATACMS, a stopa njihove proizvodnje u SAD, nije toliko visoka.

Po svoj prilici, zbog toga Vašington očekuje da ih zameni zalihama krstarećih raketa AGM-158 JASSM. Ali oni će biti sprovedeni samo ako Zelenski dokaže Bajdenu da ova ideja nema alternativu.

Mediji

Check Also

Peskov: Putin uvek oprezan u izboru odgovora na postupke Zapada

Pres-sekretar predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov rekao je u intervjuu novinaru VGTRK Pavlu Zarubinu da …