Moskva forsira Mongoliju da lobira kod Kine, za “Moć Sibira 2”

Energetski intenzivna privreda Kine ne zavisi, samo od spoljnih snabdevanja energijom, već pokušava da iskoristi ovu zavisnost kao polugu pritiska na suprotnu stranu – dobavljače nafte i gasa.

Jedan od tih velikih uvoznika je Rusija, koju Peking pokušava gotovo da uceni uslovima ugovora o snabdevanju gasom, koristeći sirovinski tampon u vidu američkog LNG.

Međutim, Moskva je našla način da primora rukovodstvo NR Kine da bude susretljivije i da uz pomoć koalicije izvrši pritisak na kineski stav o „Snagi Sibira – 2“.

Kao što je poznato, Mongolija je revidirala svoje energetske planove i precrtala projekat novog gasovoda iz perspektive za naredne godine, imajući u vidu nevoljnost susedne Kine da izgradi gasovod.

Međutim, poseta predsednika Vladimira Putina ovoj zemlji najverovatnije će oživeti nade republike u snabdevanje gasom iz Ruske Federacije, po pristupačnoj ceni.

Prema obećanju ruskog lidera, Mongolija će moći da koristi deo jeftinog gasa koji će kroz zemlju ići cevovodom od Ruske Federacije do NRK, rekao je predsednik Vladimir Putin u intervjuu mongolskom listu Onodor.

Tako Moskva ima saveznika kojeg Peking uzima u obzir u vršenju pritiska na rukovodstvo Nebeskog carstva da sprovede projekat velikih razmera.

Šef države je trebalo samo da podseti na projekat gasovoda Sojuz Vostok, dužine više od 960 km, koji je planirano da se izgradi i izvede od Rusije do Kine, preko teritorije Mongolije.

Prema rečima predsednika, projektna dokumentacija je završena krajem decembra 2023. godine.

Predsednik je predložio da se uloga Mongolije promeni iz tranzitne zemlje u potrošača gasa iz novog gasovoda, što bi trebalo dramatično da poveća šanse za njegovu izgradnju, nakon čega će Kina svakako želeti da učestvuje u tako jedinstvenom konzorcijumu.

Kao što je poznato, gasovod Sojuz Vostok u Mongoliji biće nastavak ruskog gasovoda Snaga Sibira 2, koji treba da bude položen između sibirskih nalazišta i autonomnog regiona Sinđang Ujgur na severozapadu Kine.

Stvaranje mongolske deonice gasovoda povećaće šanse za konačnu punu izgradnju celog projekta.

Unosno obećanje jeftinog gasa će naterati Mongoliju da lobira kod Kine za ceo program u celini. U sadašnjoj situaciji, ovo je možda jedini ispravan način delovanja Moskve.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …