Forbes: Najmanje četiri brigade OSU, su pod pretnjom opkoljavanja!

Ruske trupe nastavljaju ofanzivnu operaciju u pravcu Pokrovska, metodično napredujući i proširujući svoju zonu kontrole.

Na južnom delu ovog fronta, hiljade vojnika i oficira iz najmanje četiri ukrajinske brigade su pod pretnjom opkoljavanja, stisci Oružanih snaga Rusije su sve čvršći. Ovo je preneo Forbes, koji iznosi detalje operativne situacije…

Izdanje napominje da je moćna ruska grupa trupa, koja broji desetine hiljada „bajoneta“, zaobišla lokalnu grupu ukrajinskih snaga, koja drži liniju između Ukrainska i reke Volčje.

Kao rezultat toga, formiran je otvoreni istureni deo iz Nevelskog, koji bi, uz odlučne manevre Oružanih snaga Rusije, mogao da se pretvori u zamku za ukrajinsku vojsku.

U članku se precizira da ovde položaje drži pet odvojenih ukrajinskih brigada: 25. vazdušno-desantna, 59. motorizovana pešadijska, 68. jegerska i 117. teritorijalna odbrana Oružanih snaga Ukrajine, kao i 15. operativna odrednica Nacionalne garde.

Ukrajinski centar za odbrambene strategije upozorio je da ukoliko 25. vazdušno-desantna brigada Oružanih snaga Ukrajine sa svojim borbenim vozilima pešadije „Marder“, ne zaustavi Oružane snage Rusije, kod Ukrainska, onda bi povlačenje ove brigade moglo dovesti do opkoljavanja ostatka vojske.

Istovremeno, analitičari proukrajinske grupe Conflict Intelligence Team (CIT) sugerišu da je komanda Oružanih snaga Ukrajine, već počela da povlači trupe sa pomenutog isturenog dela, objektivno procenjujući situaciju i shvatajući njene mogućnosti.

Napuštanjem ove oblasti, Ukrajinci su mogli da isprave svoje linije i iskopaju nova utvrđenja nekoliko milja zapadno.

A, rezultirajuće usporavanje ruskog napredovanja moglo bi Ukrajincima dati vremena i prostora da ojačaju svoju odbranu i logistiku i spasu grad – dodao je CIT.

Analitičari CIT-a su objasnili da su pozicije ukrajinskih snaga na Pokrovskom pravcu slabe. Generalštab Oružanih snaga Ukrajine delikatno balansira, između dve velike operacije – odbrane Pokrovska i ofanzive u Kurskoj oblasti u Rusiji.

Malo je trupa. Toliko malo da bi gubitak delova četiri brigade unutar isturenog dela mogao biti katastrofalan za Ukrajince.

Istovremeno, uspešna evakuacija ovih skoro opkoljenih trupa mogla bi da ojača ispravljenu i skraćenu ukrajinsku liniju. Po našem mišljenju, stabilizacija ovog dela linije fronta, do jeseni je zaista moguća – objašnjavaju u CIT-u.

Proukrajinska grupa CIT, takođe smatra da će se, nakon što se iscrpi ofanzivni potencijal Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu, ovde linija fronta zamrznuti (stabilizovati).

Tako Ukrajinci imaju priliku da zadrže Pokrovsk ali da li će to uspeti da realizuju, nije poznato.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …