Ukrajina preti Mongoliji, zbog Putinove posete!

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zapretilo je Mongoliji „posledicama“, jer nije uhapsila ruskog predsednika Vladimira Putina, po dolasku u Ulan Bator u ponedeljak i nije ga predala Međunarodnom krivičnom sudu (MKS).

Putinova poseta Mongoliji je njegova prva poseta nekoj državi članici MKS-a, otkako je sud sa sedištem u Hagu izdao nalog za njegovo hapšenje, prošle godine…

Naredba obavezuje 124 zemlje članice suda da privedu Putina radi ekstradicije ako stupi na njihovo tlo ali je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, pre putovanja rekao da Moskva „nije zabrinuta“ da će „naši prijatelji iz Mongolije“ delovati prema sudu.

Nakon što je Putin glatko sleteo, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Georgij Tihi oglasio se na društvenim mrežama da se žali.

„Neuspeh mongolske vlade da ispoštuje obavezujući nalog MKS-a, za hapšenje Putina predstavlja težak udarac za Međunarodni krivični sud i međunarodni sistem krivičnog pravosuđa“, napisao je on na X.

„Mongolija je dozvolila optuženom zločincu da izbegne pravdu, čime je podelila odgovornost za svoje ratne zločine. Radićemo sa partnerima, kako bismo osigurali da ovo ima posledice, po Ulan Bator“, dodao je on.

MKS bi mogao formalno da osudi Mongoliju, zbog nepoštovanja naredbe.

Međutim, nema ovlašćenja da izriče novčane kazne, sankcije ili bilo koje druge kazne.

Takođe nema mehanizam za sprovođenje sopstvenih naloga, oslanjajući se na države članice da izaberu da li će ih poštovati.

Ni Rusija, ni Ukrajina nisu potpisnice Rimskog statuta, sporazuma iz 1998. kojim je uspostavljen sud.

Ukrajinski parlament je prošlog meseca ratifikovao statut ali je uključio klauzulu u kojoj se kaže da neće priznati nadležnost suda u slučajevima koji uključuju ukrajinske državljane.

MKS je izdao nalog u martu 2023. optužujući Putina i rusku komesarku za prava deteta Mariju Lvovu-Belovu za „ilegalno deportaciju“ dece iz „okupiranih oblasti Ukrajine“.

Moskva je te optužbe odbacila kao apsurdne, ističući da njene snage evakuišu civile iz zone borbenih dejstava, gde su u neposrednoj opasnosti, od udara ukrajinske artiljerije i dronova.

Mediji

Check Also

„Tamo već sve gori“: OSU pogodile veliko skladište municije u Tverskoj oblasti!

U noći 18. septembra, Oružane snage Ukrajine napale su dronovima skladište municije u gradu Toropec …